Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen kritiseras

Annons

Länsstyrelsen har även tidigare genomfört tillsyn över individ- och familjeomsorgen i Borlänge kommun där det bland annat framkom att handläggningstiderna var för långa. Årets tillsyn visar att situationen fortfarande är densamma.

Länsstyrelsen konstaterar att arbetsbelastningen inom barn- och utredningsgruppen är alltför hög. Det återspeglar sig i allvarliga brister som att handläggningstiden rörande barn och ungdomar inte följer lagstiftningen. I tillsynen fanns ansökningar och anmälningar som var äldre än ett år utan att det tagits något beslut om ärendet skulle utredas eller inte.

Länsstyrelsen framhåller att socialnämnden gjort ansträngningar för att komma tillrätta med situationen.

Den ser dock ytterst allvarligt på bristerna och vill ha fortlöpande rapporter om vilka åtgärder som kommer att vidtas.

- Vi delar uppfattningen om att situationen är allvarlig. Nu siktar vi in oss på att åtgärda bristerna, säger socialchef Carl-Gunnar Höij.

Det ska bli möjligt genom att kommunfullmäktige i förra veckan gav klartecken till tio nya tjänster vid barn- och ungdomsgruppen.

Ett beslut som togs efter ett förslag från socialförvaltningen och socialnämnden.

- Både vi och länsstyrelsen har kommit fram till samma slutsats. Personalförstärkningen är det största svaret på tillsynen, säger socialnämndens ordförande Kristina Svensson.

Tio nya tjänster innebär nästan en fördubbling av personalstyrkan i barn- och ungdomsgruppen.

- Det är en mycket kraftfull insats från kommunfullmäktige. Nu ska vi kunna hålla lagstadgad utredningstid och följa lagstiftningen till skillnad mot tidigare, säger Carl-Gunnar Höij.

Hans förhoppning är att de tio nya socialsekreterarna har rekryterats inom ett halvår.

Annonser finns redan ute men den stora rekryteringskampanjen startar i augusti.

Länsstyrelsen gjorde också positiva iakttagelser under sin tillsyn. Bland annat konstateras att de barnutredningar som görs håller en god kvalitet.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons