Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen nekar muckad fånge kläder

Annons

En 48-årig Borlängebo som just avslutat ett fängelsestraff fick avslag på sin ansökan om socialbidrag till kläder.

Han överklagade till länsrätten som gav honom rätt. Men socialnämnden ger sig inte utan går vidare till kammarrätten.

I januari avslog socialnämnden 48-åringens ansökan om socialbidrag till kläder. Han hade då precis avslutat ett fängelsestraff.

Socialnämnden bedömde visserligen att mannen var i behov av kläder, men att det behovet skulle ha tillgodosetts av kriminalvården som är skyldig att förse en frigiven med en tillräcklig uppsättning kläder.

Om nu kriminalvården inte fullföljt sitt åtagande så borde 48-åringen överklagat dit i stället för att vända sig till socialförvaltningen, anser socialnämnden.

48-åringen överklagade socialnämndens beslut till länsrätten. Han uppgav att han fått 150 kronor från kriminalvården, men inte någon information om hur man överklagar.

Enligt socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver.

Länsrätten anser att 48-åringen är i behov av kläder, något som han inte själv kan bekosta, och att han visst har rätt till socialbidrag till kläder, oavsett att socialnämnden tycker att det är kriminalvårdens ansvar.

Socialnämnden överklagar nu beslutet till kammarrätten och har begärt inhibition, det vill säga att länsrättens beslut fryses tills kammarrätten fattat sitt beslut.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons