Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen går back med 5,1 miljoner

Annons

Enligt kommunstyrelsen ser kommunens budget så här långt riktigt bra ut. Siffrorna är antingen i balans, eller visar ett litet överskott.

En osäkerhetsfaktor anses visserligen kretsa kring barn- och utbildningsförvaltningen med tanke på konsekvenserna av friskolans etablering i Gubbo/Jobsbo.

Men, utöver detta finns det ett synnerligen mörkt och hotfullt moln som stör optimismen - socialförvaltningens budget.

Budgetuppföljningen fram till och med april månad tyder på att socialens budget hamnar på minus 5,1 miljoner kronor vid årets slut.

- Det är ett stort bekymmer, konstaterar Lena Ludvigsson-Olafsen, s, kommunstyrelsens ordförande.

- Det kan förstås också vara frågan om en felbudgetering, fortsätter kommunstyrelsens andre vice ordförande, Roger Hemming, s.

Även om socialens samtliga avdelningar hittills spenderat mer pengar än budgeterat är det individ- och familjeomsorgen - Ifo - som står för merparten.

Vid månadsskiftet pekade prognosen på minus två miljoner för Ifo:s vidkommande. En månad senare är det beräknade underskottet uppe i 3,6 miljoner.

Förklaringen anges vara att antalet omhändertaganden och placeringar av barn ökat snabbt. Dessutom har kostnaderna för missbruksbehandlingar ökat. I synnerhet gäller detta föräldrar och barn är tillsammans på behandlingshemmet.

I tisdags låg ärendet på kommunstyrelsens bord.

Kommunstyrelsen ger klara antydningar om att socialnämnden måste skärpa sig, bifogat påpekandet att självfallet måste socialtjänstlagen följas.

- Senast till den 18 juni ska socialnämnden kunna visa hur underskottet ska åtgärdas, deklarerar Lena Ludvigsson-Olafsen.

- Det kanske finns möjligheter att förebygga, och utreda om det bara finns ett enda alternativ att hantera ärendet, tillägger Roger Hemming.

- Och se över möjligheterna att samverka med andra förvaltningar, som barn- och utbildning och fritidssidan, fortsätter Lena Ludvigsson-Olafsen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons