Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen badade i ammoniaklukt

Annons

Två gånger i sommar har personalen på socialförvaltningen drabbats av en obehaglig lukt på kontoret. Vid det första tillfället var lukten så pass störande att arbetsplatsen var tvungen att stängas. Runt 15 personer

arbetade då i lokalerna i flera timmar medan den ammoniakliknande lukten bara blev starkare och starkare.

Lukten kom från ett låst datarum där bland annat socialtjänstens servrar finns. Rekommenderad arbetstemperatur för dessa maskiner är 27 grader men på grund av sommarvärmen slogs två kylaggregat ut och en kondensator blev överhettad.

Temperaturen i rummet hade stigit till 40 grader och det stank av ammoniak. Personal närmast datarummet klagade på problem med sveda i ögon, näsa och hals.

Tillförordnad socialchef, Per Pettersson, valde därför att stänga arbetsplatsen då arbete i lokalerna innebar en allvarlig hälsorisk. Räddningstjänsten tillkallades och kunde konstatera att lukten i lokalerna inte kom från en farlig gas, av till

exempel ammoniaktyp, utan att den kom från den överhettade kondensatorn. IT-organisationen och Kommunfastigheter larmades sedan för att åtgärda felen.

Dagen därpå var lokalerna utvädrade, felen i datarummet fixade och arbetsplatsen kunde öppnas. I slutet av juli var det dock dags igen. Denna gång upptäckte man lukten på eftermiddagen och felet åtgärdades under natten.

- I dag är allting på data, så det här medförde driftsstopp, att folk inte kunde jobb, och så kan vi ju inte ha det.

Datarummet är egentligen en gammal garderob som gjorts om till datarum, och teknikutvecklingen har gjort att rummet har fått fler och fler maskiner. Ansvaret för rummet har it-organisationen och Kommunfastigheter:

- Vi på socialtjänsten har egentligen inte tillgång till rummet, det är it-organisationen som har nycklar och ansvar. Så vad de konkret kommer göra: plocka ut, bygga om eller flytta all utrustning, kan inte jag svara på.

Arbetsmiljöinspektionen vill i alla fall ha besked från kommunen senast den siste oktober vilka förebyggande åtgärder som de planerar att göra för att undvika dessa problem i framtiden.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons