Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialen 36 miljoner back

Annons

Vid den här tiden förra året pekade prognosen på att socialnämnden skulle få ett underskott på 52,6 miljoner kronor. Riktigt så illa ser det inte ut i år men det är illa nog. Prognosen pekar på minus 36,5 miljoner kronor.

Det ligger i nivå med hur stort det faktiska underskottet blev förra året efter diverse sparåtgärder. Det stannade på 34,7 miljoner kronor och därmed hade socialnämnden gjort av med 765,7 miljoner kronor. För i år har socialnämnden fått en utökning av sin budgetram till 756 miljoner kronor, men det ser alltså inte ut att räcka på långa vägar.

Som tidigare är det även i år främst kostnaderna för äldreomsorgen som drar i väg och pekar mot ett underskott på 21 miljoner kronor. LSS och socialpsykiatrin drar över med nio miljoner kronor.

I onsdags fick politikerna i socialnämnden den dystra prognosen på sitt bord. Enligt tjänstemännens förslag skulle nämnden ge dem i uppdrag att fortlöpande vidta åtgärder i syfte att nedbringa det bedömda underskottet.

Det skulle vara ett alldeles för tamt beslut, ansåg socialnämnden och tog till starka ord. Den beordrade i stället tjänstemännen att eliminera underskottet.

Och alla måste göra sitt yttersta för att lyckas, anser socialnämnden som i sitt beslut trycker på att alla chefer i ansvarig ställning ska vara involverade i arbetet.

Socialtjänsten tänker börja med enhetscheferna som ligger längst ut i chefskedjan. De ska de närmaste dagarna kallas till möte för att få upp krismedvetandet om det allvarliga läget.

Att man börjar med just enhetscheferna beror på att det är längst ut i organisationen som den största delen av pengarna rinner i väg.

- Vi har haft anställningsstopp och vikariestopp och stopp för övertid och annat, men allt har rullat på i gamla hjulspår. Nu måste vi få alla med på det här tåget, säger Per Pettersson på socialförvaltningen.

Mer läsning

Annons