Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokratin saknar idéer

Annons

Svar till Alf Johansson

och Lars-Erik Skoglund:

För att kunna erbjuda Dalarnas befolkning en väl fungerande sjukvård så är ett nytt tänkande en förutsättning. De besparingar ni föreslår med bland annat neddragning av vårdplatser kommer knappast att göra vården mer tillgänglig för patienterna.

Vad jag menar med min kritik är att ni socialdemokrater faktiskt har fastnat i samma spår och inte kommer med några nya förslag.

Att låta personalen driva Älvdalens vårdcentral minskade inte kostnaderna nämnvärt men däremot är vårdcentralen i dag närmast ett föredöme.

Något problem att rekrytera personal har man inte. Det är ju det problemet jag vill komma åt genom att föreslå att personalen kan ta över driften av vårdcentraler.

I Borlänge är ju till exempel bristen på läkare ett stort problem.

Ni kritiserar som vanligt våra förslag men kommer ju inte med något nytt själva. Utan avvisar alla förslag med svaga sakargument. Att minska antalet platser i vården kommer ju inte att lösa köer och tillgänglighetsproblem.

Ingenstans i svaren finns något förslag som visar hur ni tänker lösa problemen i vården.

Ett av våra moderata förslag är att lägga ner landstinget och flytta över ansvaret för primärvården på kommunerna och låta staten ha ansvaret för sjukhusen.

Det förslaget har vi drivit under många år. Nu börjar tiden bli mogen. Stödet bland allmänheten har ökat väsentligt de sista åren.

För att undvika ämnet så angriper ni våra förslag till skattesänkningar. Våra skattesänkningsförslag har alltid varit finansierade.

Vi tar pengar ur det överskott som finns i statens finanser. De pengarna sätter ni socialdemokrater sprätt på genom till exempel maxtaxa i barnomsorgen och gigantiska satsningar på kunskapslyft.

Maxtaxan gynnade egentligen bara höginkomsttagare. Satsningarna på kunskapslyftet och vuxenutbildning medför att vi förmodligen har världens mest ineffektiva och därmed dyraste gymnasieutbildning.

Alltför många elever går först vanlig gymnasieutbildning för att sedan göra om alltihop på komvux.

En skattesänkning däremot gynnar i första hand dem som har minst i plånboken. Våra skattesänkningsförslag är inte finansierade med de pengar som ska gå till vård, skola och omsorg. Tvärtom har vi satsat mer pengar i kärnverksamheterna.

Men när argumenten tryter hur ni ska lösa problemen i landstinget så byter ni ämne och håller er inte till sanningen.

För mig finns bara en möjlighet att lösa problemen i landstinget och det är, att inte ge landstingsledningen fortsatt förtroende att leda landstinget nästa mandatperiod.

Ulla Olsson

oppositionsråd i Borlänge kommun

Mer läsning

Annons