Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna föryngras

Annons

Allt är visserligen relativt i tillvaron. Därmed också sagt att det inte är frågan om ungdomar, utan vuxna som står åtminstone med den ena foten i medelåldern.

Klart står dock att partiet åtnjutit en hyfsad föryngring.

Håkan Svensson, Lars Söderström, Andreas Boström och Åsa Engberg är kvartetten som valt att kliva in i det politiska etablissemanget.

De är 35, 36, 37 respektive 41 år gamla, vilket ger kvartetten en medelålder som ligger strax över 37 år.

Håkan Svensson är dock den ende av dem som bänkar sig som ny ordinarie styrelseledamot. Han har testat ett år på ersättarbänken och kände sig mogen att ta plats på allvar.

Övriga tre presenteras som nya ersättare.

Föryngringen i s-ledet naggas lite i kanten av att de som lämnat sina platser var 54, 52 respektive 42 år gamla.

Men å andra sidan signalerar de nyinvalda att det börjar bli dags för 60-talisterna att styra och ställa.

Arbetarekommunens ordförande Olle Långberg uttryckte vid mötet sin stora belåtenhet över nyvalen. Han betecknade detta enligt arbetarekommunens hemsida som "...en betydande positiv föryngring av styrelsens ledamöter".

Vid årsmötet deltog även Jonny Gahnshag, kommunalråd från Falun. Han talade om det socialdemokratiska styret i landet under de senaste tio åren.

Bland annat beskyllde han media för att spegla en verklighet som dels är mindre hedrande för regeringen, dels ger en felaktig bild.

Jonny Gahnshag hävdar exempelvis att sjukvården inte är i kris. De som är missnöjda är främst de som inte utnyttjat sjukvården.

Han deklarerade också att antalet läkare har ökat med fyra tusen under de senaste tre åren, och att det i dagsläget behandlas dubbelt så många patienter som för tio år sedan.

- Sjukvården har aldrig varit bättre, citeras Gahnshag på hemsidan.

På mötet kritiserades dock delar av de ljusare aspekterna på regeringen. Bland annat ifrågasattes polisresurserna som allt mer omvandlats i "osynliga" poliser, som ersatt poliser i yttre tjänst.

Att arbetslösheten sjunker medger partimedlemmarna i Smedjebacken. Men det anses vara tarvligt att högskoleutbildade ungdomar hänvisas till att sortera resväskor på Arlanda.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons