Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater vill göra det enklare att bygga hus vid vattnet

Annons

- Jag hoppas att det här går vår väg nu, säger Ulf Berg, moderat kommunalråd i Avesta och en av initiativtagarna till en budkavle om strandskyddet.

Budkaveln startade i höstas i Bergslagsregionen och gick sedan vidare genom landet. När den överlämnades till riksdagens miljö- och jordbruksutskott, hade 73 kommunalråd och 56 skogsindustriföretag undertecknat den.

De som skrev på budkaveln vände sig emot att samma strandskyddsregler gäller i Stockholms skärgård som i Arjeplog, där det finns en sjö per invånare.

Undertecknarna ville lösa problemet genom att ge kommunerna betydligt mer att säga till om. Något som miljöminister Lena Sommestad, (s) förhöll sig ganska kallsinning till när frågan kom upp i riksdagen för en månad sedan.

Men när det gäller själva grundproblemet tycks enigheten växa. Allt fler tycker att kkommuner i glebygden måste kunna locka folk, genom att erbjuda hus och tomter i attraktiva lägen.

I de riktlinjer som ska diskuteras på s-kongressen i helgen, föreslår partistyrelsen en förändring av strandskyddsreglerna:

- Vi vill ha en tydligare och mer flexibel lagstifning som tar hänsyn till regionala skillnader, skriver man bland annat.

I resonemanget ingår inte bara möjligheten till lättnader i byggförbudet, utan också en skärpning inom vissa områden med hög exploateringsgrad. I en och samma kommun ska olika regler kunna tillämpas.

Det här ser Avesta kommunalråd Ulf Berg som ett steg i rätt riktning, jämfört med miljöministerns svar. Även om han vidhåller att det borde vara kommunerna själva som avgör vilka områden som ska skyddas.

- Men huvudsaken är att reglerna ändras. Dalarna, till exempel, ser inte ut som Stockholm. Här finns det plats för både friluftsliv och en och annan bostad vid vattnet, säger han.

- Det är uppenbart att det finns ett stort tryck över partigränserna i den här frågan. Det är vi ute i landet som ser hur galet det blir, fortsätter Ulf Berg.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons