Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchefen: Det vore bra om vi hittade vårdalternativ snabbare

Annons

Socialchef Carl-Gunnar Höij delar de anhörigas uppfattning att det vore bra om man hittade rätt vårdalternativ snabbare.

- Vi var mitt uppe i det arbetet.

Socialchefen är inte insatt i de närmare omständigheterna omkring "Peter" och hans kontakter med socialförvaltningen i Borlänge. Utifrån de anhörigas uppgifter, i artikeln här intill, säger dock Carl-Gunnar Höij:

-Vi har varit aktiva för att jobba fram vårdalternativ för killen och gjort bedömningen att han behöver hjälp. Vi var mitt uppe i det.

- Jag har stor förståelse för uppfattningen att det skulle bli klart snabbare.

I vissa fall går det snabbt att erbjuda vård, i andra fall kan det ta mer tid.

-Vår inriktning är alltid att försöka hitta vårdalternativ i Borlänge. Ibland går det snabbt att komma fram till att det inte är möjligt. Vi har inte slutat med placeringar på annat håll.

Skälen till vård på hemmaplan är flera. Det kan ge bättre resultat, det är här den som vårdas ska leva, och det kan även vara betydligt billigare för kommunen.

Höij konstaterar att det för "Peters" del varit aktuellt med vård på annat håll. Den bedömningen har gjorts. Varför inte avgiftningen skett på behandlingshemmet dit han skickades kan inte Carl-Gunnar Höij svara på.

-Men det är vanligt att vi nyttjar 65:an i Falun, det är inget ovanligt.

Går det inte snabbare att få hjälp, om man själv ber om det?

-Om jag själv ber om hjälp har jag motivation att förändra min situation. Det ökar chanserna för att behandlingen ska bli framgångsrik. Det är nog på det viset som det har störst betydelse. För resultatet av behandlingen.

Har förvaltningen gjort allt som varit möjligt för "Peter"?

-Det kan jag inte svara på.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons