Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidragskostnader kan minska

Annons

Med rätt stöd och insatser har det visat sig att även de som under lång tid gått på socialbidrag klarar av att komma ut i arbetslivet. För 2004 ligger budgeten för socialbidrag i kommunen på 3,5 miljoner kronor. Förra året låg kostnaderna på cirka 4, 121 miljoner kronor.

Men enligt Jan Ås, projekt- ansvarig på socialförvaltningen, tyder det mesta på att budgeten kommer att hålla.

År 2001 fick 233 hushåll i kommunen socialbidrag, därav 69 hushåll under 25 år. Siffran för förra året var 230 stycken, därav 66 hushåll under 25 år.

- Det är ingen grupp som utmärker sig, socialbidragen kompletterar socialförsäkringen när sjukpenning och A-kassa inte räcker till, berättar han och förklarar att det är de som kommer utanför systemet helt som belastar socialförvaltningen hela året.

För de personer som har det svårast har socialförvaltningen gått in med särskilda insatser. Detta sker i ett projekt som pågår i samarbete med arbetsmarknadsenheten:

- Vi tar ut dem som inte kommer in i systemet och ger dem sysselsättning och personligt stöd, för att de ska komma in i systemet.

I första steget får dessa personer visa för socialförvaltningen och arbetsmarknadsenheten att de kan visa kontinuitet och uthållighet hos dem.

- Vi måste visa för arbets- förmedlingen att de kan arbeta heltid eller halvtid under en sammanhängande period, säger han.

Därefter sker en diskussion med arbetsförmedlingen om närvaron, något som i de allra flesta fall brukar gå bra.

Projektet startades utan projektpengar men när det skulle utvidgas sökte man ändå, då fick man 160 000 kronor för att kunna utveckla projektet ytterligare.

- Vi har inte gjort någon utvärdering än, men det ser ganska bra ut. Det ser särskilt bra ut på de svåra ärendena där personerna har gått länge här och kan ha en problematik med exempelvis droger.

Projektet kommer att få en fortsättning:

- Vi ska ha ett möte om upplägget och gå vidare och använda resurserna som finns för en kvalitetshöjning.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons