Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidraget prutas inte

Annons

- Rent politiskt är det här en viktig signal, att i december får den som har socialbidrag lite mer i plånboken, säger socialnämndens ordförande, Carin Runeson (s).

Hon nämner kommunens barnplan som ett annat skäl för att de familjer som har det tuffast någon gång ska få det lite bättre.

När olika beslut tas i kommunen ska det i möjligaste mån tas hänsyn till barnen och barns behov.

- Och vi får väl hoppas att det här gynnar barnen.

Enligt de uppgifter som Carin Runeson fått från individ- och familjeomsorgen handlar det om ett 30-tal barnfamiljer som slipper bli delaktiga i nollsummespelet.

- För förvaltningens del handlar det alltså om ganska små pengar, men för de enskilda kan de extra hundralapparna vara värda mycket.

Hur det blir efter nyår är dock i dagsläget en annan fråga. I dagarna diskuteras riksnormen på regeringsnivå. Det vill säga den nivån på socialbidraget som statsmakterna rekommenderar.

- Vi har ju sedan tidigare valt att hålla oss till riksnormen och inte krångla till det för oss.

- Om det blir en höjning av riksnormen så får vi ta en ny diskussion om hur vi ska förhålla oss till barnbidragshöjningen, påpekar Carin Runeson.

Vad gäller Ludvika kommun väntas individ- och familjeomsorgsutskottet ta ställning till barnbidragshöjning kontra socialbidrag i dag, onsdag.

- Förslaget är dock att höjningen inte ska påverka socialbidraget. Åtminstone inte i december månad, meddelar socialnämndens ordförande Ulla-Britt Mikaelsson (s).

Nämnas kan i sammanhanget att i två av länets största kommuner, Borlänge och Falun, har beslutsfattarna valt att inte låta barnfamiljer med socialbidrag ta del av det höjda barnbidraget.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons