Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialas ekonomi fortsätter att halta

Annons

- Vi ska göra en avstämning i slutet av augusti för att se hur det ser ut, säger en något bekymrad nämndordförande, Birgitta Pettersson.

I våras pekade årets underskott på minus fem miljoner kronor. De tre extramiljonerna satt bra men fortfarande kvarstår faktum. Budgeten kommer inte att hålla i slutändan.

En oroshärd i sammanhanget är avdelningen socialbidrag. Fjolårets toppnotering 8 333 562 kronor måste ned i år. En viss förbättring kan skönjas sett månad för månad men vad slutnotan hamnar är ovisst. Det ska mycket till om socialbidragsbudgeten på 500 000 kronor i månaden ska hållas.

Socialbidragsutbetalningarna måste sänkas. Birgitta Pettersson menar vidare att den sociala sektorn måste effektiviseras mera. Ett led i det arbetet är den pågående organisationsöversynen på området LSS (lagen om stöd och service till funktionshindrade).

Birgitta Pettersson tror vidare att ett vidgat samarbete med arbetsförmedling, försäkringskassa och AME (arbetsmarknadsenheten). Några genvägar finns inte för den sociala sektorn.

- Vi har kravet att hålla budget, avslutar Birgitta Pettersson.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons