Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala problem och straffad

Annons

Mikael Rying har tittat på alla fall av dödligt våld från 1990 till 2002. Han har särskilt undersökt de fall där offer och gärningsman inte känner varandra, och där händelsen utspelats på allmän plats.

Mellan 1990 och 2002 förekom drygt 100 sådana fall. I endast ett av fallen var det en kvinna som utförde dödsmisshandeln.

I genomsnitt har åtta personer i Sverige varje år dött i sviterna av oprovocerad misshandel under den undersökta tidsperioden.

Om man jämför början av 1990-talet med början av 2000-talet tycks det ha skett en 40-procentig minskning, från tio till sex anmälda fall om året.

Vanligast är att det oprovocerade dödsvåldet inträffar kvälls- eller nattetid, under helgen, i samband med alkoholförtäring.

- Många som gör sådant här har en personlighetsstörning. De kanske blir tillknuffade av misstag, men missuppfattar situationen, blir kränkta och svarar med en överdriven reaktion, säger Mikael Rying.

Finns det många sådana personer i samhället?

- Jättemånga. Det är därför vi har så mycket våld på gatorna. Jag tror nästan alla känner någon som har dåligt ölsinne och problem i det sociala sammanhanget.

Hur kan man förebygga att en sådan här sak ska hända igen?

- Det är inte oproblematiska personer som går ut och gör sådant här. De har missbruks-, och sociala problem, det finns hur mycket signaler som helst. Men det betyder inte att alla med sådana problem kommer att gå så långt, säger Mikael Rying.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons