Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala får kritik för bemötande

Annons

Före sommaren skrev tidningen om Ingrid Kjelbye som tvingades vara fånge i sin egen säng i månader helt i onödan, den var för hög för henne att ta sig ur.

Enhetschefen på servicehuset Bryggaren hävdade att Ingrid av medicinska skäl inte var berättigad till en höj- och sänkbar säng.

Efter tidningens larm om förhållandena fick Ingrid Kjelbye en ny säng och var tillbaka ut i ett självständigare liv, om än i rullstol. Gå kommer hon troligen aldrig mer att kunna göra.

Socialtjänsten gjorde en Lex Sarah-utredning där det konstaterades att det brustit i kommunikationen med Ingrid vilket gjorde att hon känt sig maktlös, vingklippt, knäckt och förlöjligad.

Det slås också fast att personalen ska bemöta de enskilda med respekt och lyhördhet.

Ingrid Kjelbye begärde också att länsstyrelsen, som tillsynsmyndighet, skulle titta på den behandling hon fått utstå. Och nu riktar också länsstyrelsen kritik mot Falun socialtjänst.

Den anser att det är mycket allvarligt när enskilda känner sig illa bemötta och maktlösa i kontakt med tjänstemännen på socialförvaltningen.

Länsstyrelsen pekar också på socialstyrelsens råd och föreskrifter om vilket förhållningssätt personalen ska ha till omsorgstagarna. Det är därför viktigt att personalen ges fortbildning i bemötande så att kvaliteten i vården upprätthålls påpekar länsstyrelsen, som vill att socialnämnden följer upp fallet Ingrid och ger rapport till länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons