Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala faktorer styr amningstiden

/
  • Risken att sluta amma före sex månaders ålder var dubbelt så stor hos mammor med kortare utbildning än hos dem med högre utbildning, säger barnsjuksköterskan Renée Flacking, doktorand vid Uppsala universitets Centrum för klinisk forskning i Dalarna. Foto: Anna Klintasp
  • Mammor med lägre social och ekonomisk status ammar sina barn under kortare tid än mammor med högre status.Foto: Scanpix

Annons

- Sjukvården har ett ansvar för att på olika sätt stödja de grupper som faktiskt behöver det, säger barnsjuksköterskan Renée Flacking, doktorand vid Uppsala universitets Centrum för klinisk forskning i Dalarna, till TT.

Studien, som presenterats i tidskriften The European Journal of Public Health, omfattar 35 250 mammor till fullgångna barn och 2 093 mammor till för tidigt födda barn under perioden 1993-2001.

Det är en populationsstudie där barnens personnummer matchats mot olika register.

Kortare amningstid

Resultatet visar att mammor med kortare utbildning än högskola och universitet som fick arbetslöshetsersättning eller socialbidrag eller hade en lägre disponibel inkomst, ammade i lägre utsträckning än mammor med hög status.

- Risken att sluta amma före sex månaders ålder var dubbelt så stor hos mammor med kortare utbildning än hos dem med högre utbildning, säger Flacking.

Socialstyrelsen och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar hel amning upp till sex månaders ålder både av näringsmässiga och epidemiologiska skäl.

Upp till var och en

Flacking vill inte lägga några egna värderingar på hur länge olika mammor väljer att amma.

- De mammor som inte vill amma ska inte amma. Det är ett känsligt ämne, men de som vill ska få det stöd som behövs eftersom det är viktigt för barnets utveckling, säger Flacking.

Det handlar om politik, rätten till arbete och att kunna finansiera sitt eget liv utan att be om socialbidrag.

Bättre kontakt

Mammor till för tidigt födda ammar kortare tid än mammor till fullgångna barn.

Ett mycket för tidigt fött barn medför en emotionell kris. Om barnet vägs före och efter varje måltid ökar stressen för mamman.

Flacking är kritisk mot att mamma och barn separeras på många neonatalavdelningar.

- Det är förfärligt. Barn som inte behöver kuvös kan mycket väl ligga på mammans bröst dygnet runt, säger Renée Flacking, som arbetar som vårdutvecklare på barn- och ungdomsmedicinska kliniken i Dalarna.

Mer läsning

Annons