Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala drar i nödbromsen

Annons

Det handlar om nedläggning av ytterligare 52 äldreboendeplatser i servicehus.

- Jag ser det som orimligt, fortsätter en bekymrad Pettersson. Vi har lagt ned så mycket nu.

Efter en tidigare bordläggning togs i tisdags ärendet upp igen i nämnden. Att spara dryga sju miljoner för 2004 kan klaras. En åtgärd blir avvecklandet av 25 äldreboendeplatser på Limsjögården. Sedan var måttet rågat för socialnämnden. Att dra ned på ytterligare 52 boendeplatser för 2005 blir för mycket. Socialnämnden drar i nödbromsen och låter kommunstyrelsen titta närmare på ärendet.

För att klara ekonomin för 2004 har i dagarna 25 boendeplatser för äldre på Limsjögården tömts på både boende och möblemang. En snabb avveckling.

- På gott och ont, säger socialchefen Anders Ludvigson. Det är smärtsamt.

Inte minst på personalsidan. Hur ska personalen kunna placeras om på andra tjänster, undrar han. Nu väntar de tomma lokalerna på Limsjögårdens avdelning 1 att hemtjänsten som tidigare var i Noretgården ska ta lokalerna i besittning. I mitten av maj beslutas om hemtjänstgrupperna i Noret, Gläntan, Tibble och Edshult och ska ansluta.

- Så blir det nog, säger socialchefen.

Inte nog med att 25 boendeplatser försvunnit på Limsjögården. Det ska sparas tre miljoner på avdelningen individ och familjeomsorg (Ifo) också. Anders Ludvigson är skeptisk. Hur ska det gå till?

- Där finns ju inga platser att lägga ned eller att avveckla personal.

Ifo, med 20 miljoner i årsbudget, ombesörjer i stort allt som inte har med vård och omsorg att göra. Barn- och ungdom men även avdelningen missbruksvård. Att spara tre miljoner där blir nog svårt, tror Ludvigson.

- Det bygger på lokala lösningar.

Att få fram en helt ny modell av missbruksvård är inte det lättaste. Här gäller det bland annat att få till behandlingar på hemmaplan för ungdomar.

Det finns med andra ord många frågetecken att räta ut. Något att bita i för politiker och tjänstemän som på måndag och tisdag träffas för att diskutera mål och budget inte bara inom det sociala området. Hela den kommunala verksamheten finns på programmet.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons