Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Social samvaro och frisk luft viktigt för de äldre

Annons

Debatt

De uppsatta målen och den vackra vårdgarantin är långt borta från verkligheten. Det känns som vi har en stor grupp människor som inte är önskvärda i vårt samhälle. De kostar pengar och har inget värde. Det är bra så länge man är frisk och rörlig och kan ta sig hit och dit själv. Men så fort man behöver vård och hjälp tappar många äldre fotfästet och kontakten med samhället och omvärlden. De äldre har så mycket att ge av sin erfarenhet och kunskap. Låt dem bli en del av samhället och ta vara på deras klokhet och erfarenhet.

Politiker säger att studier visar att våra äldre vill bo kvar hemma. Det är klart att man svarar ja på en sådan fråga, men till vilket pris och finns möjligheten för en svårt sjuk att bo hemma och få den vård man behöver.

Många känner sig ensamma och otrygga, det skapar oro, rädsla och man tappar aptiten och livslusten. Det blir fler kostnader i mediciner, läkarbesök och ohälsa.

Sällskap och trygghet är viktigt. Jag tror att många äldre skulle tycka det vore trevligt att äta tillsammans med någon. Maten skulle smaka och man får en social samvaro.

Frisk luft sommar som vinter borde det vara lag på. Alla vet att frisk luft skapar hälsa, man blir trött och irriterad av att bara vistas inomhus. Man tappar motståndskraft för infektioner och man blir deprimerad på grund av för lite dagsljus. Men då sätts stämningshöjande mediciner in.

Våra äldre skulle behöva bli trötta på ett naturligt sätt. Genom aktiviteter och att få bli mentalt trött kan man säkert minska behovet av lugnande medel och sömnmediciner. På våra servicehus i dag, de få som finns kvar, är många så svårt sjuka att de inte behöver fina lägenheter och kök. När man har ett stort omvårdnadsbehov eller är svårt dement betyder personalens kunskap och kompetens mycket mer.

Att bli sedd, vårdad och berörd på ett professionellt sätt med en bra människosyn är viktigt. Se hela människan och vilket behov man har. Mycket glädje, skratt och beröring kan göra underverk på människor.

Med alla nedläggningar av servicehus blir fler svårt sjuka hemma. Hemtjänstpersonalen som sköter dem har nog minst utbildning och kompetens. I den gruppen borde alla få utbildning. Jag vet att det brister mycket ute i hemmen på grund av okunskap. Baskunskaper som alla borde ha.

Ett stort misstag inom äldreomsorgen är att vi är så långt ifrån varandra i "organisationsstegen" Vi skulle behöva mötas, kommunicera, informera och forma en bra vård tillsammans. Vi arbetar åt samma arbetsgivare och strävar åt samma mål men vi vet knappt vilka chefer vi har och hur de ser ut. Tommy Qvarfordth som är avdelningschef kan säkert ge oss något av sin kunskap, lika som han kunde lära av oss som arbetar närmast de äldre.

Falu kommun borde vara rädd om sin personal. Man ältar om att man ska ha ner sjukskrivningarna och det ska satsas på friska arbetsplatser. Jag har själv varit inspiratör sedan 1998 och jag tycker vi står och stampar på samma ställe. Alla tycker att det är viktigt men det händer inget. Jag har suttit på många möten och träffar genom åren och det låter så fint och positivt men sedan rinner allt ut i sanden.

Friskvårdspolicydokumentet kan man riva, för stöder man inte det fullt ut bör det inte finnas.

Det är en stor sorg att sjukhemmet Björkhagen i Svärdsjö har avvecklats. Det var en fin arbetsplats med bra vård och hög kompetens bland personalen.

ELISABETH BACKLUND

Mer läsning

Annons