Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Social klubb för hundar

Annons

- Oftast beror beteendet på ett relationsproblem mellan ägare och hund, säger Harriet Nygren, utbildningsansvarig på Falu brukshundklubb.

Det är naturligt för en hund att vilja försvara flocken, menar hon. Men i vårt samhälle är beteendet kanske inte alltid så önskvärt. Därför måste hunden lära sig människans sociala regler också.

Förra året började Falu brukshundklubb att utbilda problemhundsinstruktörer. Från och med i år ska man vara igång med verksamheten på allvar.

Problemhundsekipagen tas emot en och en eller i mycket små grupper. Varje hundägare har olika behov, och ska få hjälp därefter.

- Det gäller inte bara att kunna läsa hundarna, utan även hundägarna, säger Harriet Nygren.

Hon vill dock inte stjälpa över hela problemhundsansvaret på ägaren. Det kan finnas genetiska orsaker till oönskade beteenden, på grund av oseriös avel. Eller så kan hundens utagerande bero på att den har ont någonstans.

Men att tänka till både en och två gånger innan valet av ras kan vara på sin plats, menar man på brukshundklubben.

- Vi saknar en kurs för blivande hundägare. Man kunde få lära sig hur man sköter en hund och vad de olika raserna är avsedda för, säger Harriet Nygren.

Trycket på Falu brukshundklubbs kurser är stort. Förra året stod 78 personer i kö för att få delta i någon av kurserna för valpar, unghundar och vuxna. Det finns kurser både för den som vill ha vardagspli på sin hund eller tävla med den. Och för den som vill lära sig att aktivera hunden under skogspromenaderna finns speciella "skogskurser".

Det anordnas också temakvällar med ämnen som raskunskap, djursjukhuset och hunden och lagen. De cirka 350 medlemmarna i klubben har att göra och det tiotal instruktörer som finns till förfogande har mer än fullt upp.

- Det är ett ideellt arbete som tar mycket tid. Men det är kul. Man lär sig hela tiden nya saker av hundarna.

Mer läsning

Annons