Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snuskigt i butiker

Annons

Det var i höstas som 21 livsmedelsbutiker i kommunen fick tillsynsbesök av miljökontoret.

Resultatet visar att det finns stora brister när det gäller hantering och exponering av varorna. Även underhåll och personalhygien uppvisade stora brister.

De vanligaste anmärkningarna som förekom var golvförvaring (95 procent), för hög temperatur i kyl/frys (81 procent), bristfällig rengöring av utrymmen (71 procent), bristfällig märkning (62 procent), avsaknad av flytande tvål eller handdukar (62 procent), avsaknad av egenkontrollprogram (62 procent), avsaknad av splitterskydd (52 procent), trasig och sliten inredning (48 procent) samt ofullständig klädsel/hårskydd saknas (43 procent).

- Det är mycket anmärkningar generellt sett. Vissa är värre än andra, säger Maj Ardesjö, miljöinspektör med inriktning på livsmedel.

Göran Tägtström (s), miljönämndens ordförande, är bekymrad.

- Den här rapporten var ingen rolig läsning. När så många har anmärkningar är det ett problem, säger han.

- Jag hoppas att vi i framtiden har resurser till att göra uppföljningar med jämna mellanrum.

Miljökontoret gör nu återbesök hos butikerna för att kontrollera att bristerna åtgärdas.

Den butik som hade flest anmärkningar var ICA Kvantum med 14 stycken.

Bland annat fick butiken anmärkningar på att personalen saknade hårnät vid en avdelning, att mat tinades upp i rumstemperatur, att det var för hög temperatur i kyl och frys samt att det var brister i hanteringen av grillad kyckling.

- Jag tycker för min del inte att det handlade om några allvarliga brister. Men allt är åtgärdat nu, säger Hans Moberg, köpman på ICA Kvantum.

- Miljöbestämmelserna blir tuffare och tuffare. Samtidigt är de en hjälp för oss att rätta till fel och brister. Det var vissa saker vi inte hade tänkt på, som det här med hårnäten. Nu har alla kepsar eller hårnät som ska ha det, säger han.

Bäst i test blev Coop Konsum på Stationsgatan. Butiken klarade sig dock inte helt utan anmärkningar utan hamnade på fem stycken.

Anmärkningarna gällde bland annat dålig temperatur och dålig märkning av livsmedlen.

- Det var roligt att det gick så bra för oss. Och nu är alla brister åtgärdade, säger butikschefen Peter Schuster.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons