Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snuskiga pizzerior

Annons

Nyligen avslutade miljökontoret ett tillsynsprojekt inriktat på pizzerior och gatukök.

Syftet var att ge en bild av livsmedelshygienen och vilka åtgärder som behöver vidtas för att minska risken för matförgiftning i kommunen.

Det visade sig att standarden inte är vad den borde vara.

På en tredjedel av matställena brister de anställda i den personliga hygienen. Många struntar till exempel i att tvätta händerna och använda hårnät.

Nästan lika vanligt är det med brister i rengöringen av lokaler, kylar och frysar.

Så många som 37 av 49 matställen har brister i livsmedelsförvaringen. Det rör sig till exempel om mat som förvaras i rumstemperatur eller på golvet.

I samtliga fall, utom tre, saknas egenkontrollprogram.

I samband med inspektionerna togs prover för mikrobiologisk analys på maten, främst på kebab, grönsallad, kebabsås och skinka.

34 procent av dessa bedömdes som tjänligt med anmärkning eller otjänligt.

På en av pizzeriorna var hygienen så dålig att den fick stänga, vilket tidningen tidigare berättat om. Den har nu fått öppna igen efter att ha åtgärdat bristerna.

Miljökontoret håller nu på med återbesök och nya provtagningar för att kontrollera att bristerna åtgärdats vid samtliga matställen.

Vad beror bristerna på?

- Dålig kunskap. I Sverige kan man starta restaurang utan någon som helst utbildning, säger miljöinspektör Siv Dannehag.

Är det vanligt att gäster blir matförgiftade på Borlänges restauranger?

- Det ringer folk flera gånger i veckan och påpekar att de blivit dåliga efter att ha ätit på den och den restaurangen. Men det är svårt att bevisa eftersom den maten inte längre finns kvar.

Är de här problemen utmärkande för Borlänge?

- Nej, det tror jag inte. När jag pratar med inspektörer från andra kommuner så verkar problemet vara stort överallt.

Varför är det så viktigt med egenkontrollprogram?

- Det är viktigt eftersom våra inspektioner utgör två promille av tiden. Det måste fungera även när vi inte är där. Gästerna måste kunna vara säkra på att inte bli matförgiftade.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons