Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snuskiga kaféer i Falun

Annons

Sammanlagt 21 kaféer och konditorier i Falun har fått oanmälda besök av miljökontorets livsmedelsinspektörer under vinterhalvåret. Så många som 42 procent av dem fick anmärkningar som har med bristande livsmedelshygien och mathanteringen att göra.

Det visade sig att personalen i dessa fall inte hade adekvat hygienutbildning, att omklädningsrummen var dåligt städade, handfat var orena och mat förvarades i för låga temperaturer.

Det här fick också genomslag i de matprover som togs av framför allt smörgåsar. Fyra av sammanlagt fjorton mikrobiologiska prover visade på för höga värden av bland annat jästsvamp vilket är tecken på bristande livsmedelshygien eller personlig hygien.

- Det mest anmärkningsvärda är att 100 procent saknade egenkontrollprogram och dokumentation, säger Maria Eriksson, livsmedelsinspektör.

- Det hela handlar ju om att man ska ha kunskap och kontroll i hela flödet från förvaring till tillredning och exponeringskylarna.

Arbetet med att åtgärda bristerna har redan påbörjats och är på vissa ställen redan genomförda. Att ta fram så kallade egenkontrollprogram och genomföra hygienutbildningar är de två stora uppgifterna för branschen framöver, enligt Maria Eriksson.

Under drygt en tioårsperiod har miljökontoret inte genomfört några omfattande livsmedelskontroller på Faluns kaféer och konditorier, det har helt enkelt saknats resurser till det. Maria Eriksson tror också att det är en bidragande orsak till att bristerna nu var så pass omfattande. Mer resurser har nu tillförts och miljökontoret planerar att i framtiden skärpa tillsynen på hela livsmedelsområdet.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons