Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snus är inte hälsokost

Annons

Inför rökförbudet på restauranger, som trädde i kraft i onsdags (1 juni) har Swedish Match fått kalla fötter eftersom man nu riskerar att tappa kunder som inför rökstoppet har tänkt sluta röka. Man lanserar därför en stenhård marknadsföring av snuset som ett rökavvänjningsmedel. Många restauranger har blivit uppvaktade med erbjudande om att gratis byta ut askkopparna mot snus(k)koppar och snusautomater.

Det är glädjande att fler och fler män och kvinnor blir rökfria. Vad som inte är fullt lika glädjande är att många som slutar röka med hjälp av snus tror att snus är ett hälsosamt alternativ.

Bristen på forskning utnyttjas i debatten. "Orsakar inte cancer" är ett av tillverkarens tvärsäkra mantra som skickligt utnyttjar laddningen i cancerbegreppet.

I år väntas däremot en publikation från WHO:s cancerinstitut som hävdar att det finns övertygande bevis för att rökfri tobak orsakar cancer i munhåla och bukspottkörtel. Det finns även rapporterade överrisker för diabetes, övervikt, fetma och påverkan på hjärta och kärl.

Idrottande ungdomar som snusar riskerar oftare muskel- och senskador.

Den kanske allvarligaste varningssignalen rör dock nikotinets påverkan på foster. Det finns klara besked om ökad risk för tidig födsel, moderskapsförgiftning och plötslig spädbarnsdöd när barnet är fött.

På Swedish Match senaste bolagsstämma sade man klart och tydligt att den viktigaste målgruppen nu är kvinnor. Unga tjejer är framtidens blivande mammor. Ska vi acceptera att en tredjedel av yngre svenska män får sällskap av lika många kvinnor bara för att snuset anses "mindre farligt"?

Ska vi någonsin lära av historien?

På 80-talet lanserades lightcigaretterna i stor skala - "du behöver inte sluta röka - pröva vår mindre skadliga produkt"! I dag vet vi att detta är vår tids största hälsobluff som har fått miljontals, främst kvinnliga, rökare att dö i förtid för att de trodde att de gjorde ett mera "hälsosamt" val - i stället för att sluta. En bagatellisering av riskerna med snusning riskerar att minska rökarens vilja att bryta beroendet. Detta förlängs och blandbruk av cigaretter och snus är inte ovanligt.

Många kan själva bryta sitt beroende. Vill du ha hjälp av en professionell tobaksavvänjare så finns stöd att få. Chansen att lyckas fördubblas genom stödjande samtal och nikotinersättningsmedel.

Hjälp finns att få via Sluta Röka-linjen, Apoteket eller vårdcentralen. Gå in på www.tobaksfakta.org och se var din närmaste tobaksavvänjare finns.

CHRISTINA SÄTTERBERG

Christina Sätterberg är tobaksarbetare i Landstinget Dalarna.

Mer läsning

Annons