Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snowboardgymnasiet - plantskola för proffs

Annons

-Jättekul att ungdomarna får börja åka lite, trots att det säkert kommer att dröja tills vi kan börja köra big air och halfpipe, menar Bengt "Benke" Åsemark, tränare för eleverna på snowboardgymnasiet i Malung.

Ung möter Bengt Åsemark och hans elever vid Lindvallens skidanläggning i Sälen. Där har de själva satt upp en line med rails och boxar i nedre delen av en konstsnöpreparerad skidbacke. De åker konstant tillsammans och peppar varandra till att testa nya trick.

-Det är ju kul att de får använda sin kreativitet och sätta upp egna hinder, och det går ju ganska bra trots bristen på snö, säger Bengt.

Bengt Åsemark tränar tillsammans med Peter Isaksson de 33 eleverna i årskurs 1 till 3 på det regionala snowboardgymnasiet. Bengt, som nu är 40 år, åker själv snowboard och har så gjort i 15 år. Han började sin karriär som skogsarbetare, men fick efter sju år jobb som liftvakt i Sälen, där han blev kvar i tre år. Han fick kontakt med Magnus Noppa, som han började åka bräda med. Bengt blev sedan tillfrågad att börja jobba som skidskollärare i Lindvallen. Efter en period blev han uppringd av snowboardgymnasiet i Malung, och ombedd att komma och jobba som lärare där. Nu har han jobbat där i sex år och Bengt stortrivs.

-Jag tycker det är jätteroligt. Det är ett så skönt gäng och vi har så roligt ihop, säger han med ett leende.

Under årens lopp har många stjärnor fötts och utvecklats på skolan. Några exempel är Jon Oxborn, som i dag har en egen snowboardtävling, och proffsåkarna Sebastian Källström, Jonathan Edvardsson och Johan Hansson. Skolan har även tre isländska elever, som är extremt duktiga.

Snowboardgymnasiet har tre elever från Falun: Alfred Cutrim Romlin, Niklas Hansson och Johan Skogkvist.

Eleverna är genom skolan sponsrade av olika kläd- och utrustningsföretag. Sponsringen ger eleverna rabatt på kläder, goggles, brädor och annat som behövs för att åkarna ska kunna klara sig. Om de sedan vill ha en privat sponsor får de ordna det på egen hand.

-Vi försöker hjälpa dem så mycket vi kan. Vi brukar följa med dem på tävlingar och coacha dem, berättar Bengt.

Simon Wikström, 17 år, är andraårselev på gymnasiet. Han sökte tillsammans med några kompisar in på skolan för att få utvecklas som skidåkare. Han har åkt jibbing i fyra år. Innan dess höll han på med alpint.

-Jag gillar att hoppa, och det är kul när man är ett gäng kompisar som peppar varandra till att testa nya saker, säger han.

Simon stortrivs på skolan.

-Kombinationen av plugg och åkning är skön. Det blir annat än att bara vara i skolan, tycker han.

Anders Nordhag, 17 år, började på snowboardgymnasiet för att slippa sitta i skolbänken hela dagarna. Han går, som Simon, andra året på skolan och har åkt snowboard i sex år. Tillsammans med en högstadiekompis sökte han till skolan för att utvecklas som åkare.

-Det bästa med snowboard är att det är så fritt. Det finns inga regler, utan man tävlar mest mot sig själv.

-Jag trivs bra här, men det är trist att det inte kommit någon riktig snö än, tillägger han.

CALLE TIBBLIN

Mer läsning

Annons