Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöstorm stoppade Reinfeldt

Annons

Iskalla snöpiskande stormvindar och nästan obefintlig sikt tvingade statsminister Fredrik Reinfeldt att vid lunchtid på tisdagen avbryta sitt drygt dygnslånga besök i Ny-Ålesund på Svalbard.

Reinfeldt hade ett späckat program inplanerat, med flera forskarmöten och studiebesök.

Men när vindar på runt 25 sekundmeter skakade husväggarna och sikten försämrades kraftigt stod det klart att besöket måste avbrytas.

Ett besök på atmosfärforskningsstationen Zeppelin och ett marint laboratorium fick ställas in, liksom en snöskotertur längs Kongsfjorden.

Men han hann under besöket ändå få en god bild av klimat- och miljöforskningen på Svalbard och de snabba, påtagliga effekterna i Arktis av de pågående klimatförändringarna.

Arktis värms upp dubbelt så snabbt och är två grader varmare än de genomsnittliga globala medeltemperaturerna och polarhavet har på bara 20 år värmts upp en grad hela tusen meter ner under havsytan. Förra året var det isfritt runt Svalbard hela året.

Fredrik Reinfeldt var trots allt nöjd med Svalbardbesöket.

Reinfeldt pekar på regeringens hållbarhetskommission, den klimatproposition som ska läggas fram 2008 och klimatsamarbetet i EU.

Det stora problemet i Sverige är enligt Reinfeldt den stora bensinanvändningen.

TT

Mer läsning

Annons