Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöskotern hittades

Annons

Därmed besannades farhågorna att Ove Liljedahl inte hade tagit raka vägen från Hansjö mot hemmet i Östra Stackmora, utan kört mot Orsasjön och i mörkret inte i tid observerat att en stor öppen råk fanns i hans färdväg. Hans kropp är ännu inte återfunnen och sökandet fortgår.

Räddningspersonal från Orsa och dykare från räddningstjänsten i Rättvik gjorde under onsdagen misslyckade försök att finna något i vattnet, men det var alldeles för strömt, för mörkt och för djupt - de tvingades ge upp.

Spaningsledningen bestämde sig för att rekvirera en fjärrstyrd, eldriven undervattensfarkost, som med kamera och sonar (radar) kan söka av områden på stora djup.

På torsdagen var Patrick Dahlberg, Ingvar Magnusson och Magnus Olsson från kustbevakningen i Stockholm på plats med en så kallad Sjöuggla.

Den kan söka av en halv hektar åt gången i solfjäderform och i kanten av det första sökområdet noterade Patrick Dahlberg något intressant på sin skärm, som kameran inte riktigt nådde.

De gjorde en omgruppering och när Sjöugglan åter sändes ner upptäcktes den försvunna snöskotern på 27 meters djup.

- Förhållandena är svåra med dålig sikt. Vi fick lita till undervattenssonaren och vid ett eko gå fram med kameran och kontrollera, på så sätt fann vi snöskotern, säger Patrick Dahlberg.

- Nu beror det på uthålligheten om vi också kan hitta föraren i kväll, säger Ingvar Magnusson, mörkret är inget hinder, däremot är det mycket ansträngande att följa Sjöugglans rörelser på skärmen och tolka signalerna.

LARS-ERIK KLOCKAR BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons