Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjningen kritiseras - röjare säger upp avtalet

Annons

Vid flera tillfällen under den här vintern har flera Mockfjärdsbor varit mycket kritiska till snöröjningen. Några av dem hävdar att bristerna varit så stora att de haft problem att ta sig till jobbet.

Linda Björs vid Bigero AB, en av Mockfjärds samfällighetsförenings två snöröjningsentreprenörer, berättar att både hon och maskinförarna fått kritik.

-Vi har sagt upp avtalet och är tveksamma till om vi ska fortsätta att utsätta våra anställda för den kritik och inte minst den övertid, ofta på obekväm arbetstid, som uppdraget innebär. Då är det bättre att vi satsar på vår industriella kärnverksamhet, säger hon.

Enligt det gällande avtalet är det föreningen som avgör när det är dags för snöröjning. Från det att föreningen ringer har entreprenören tre timmar på sig att inleda snöröjningen.

-Vi har inte resurser att ha maskiner som står stilla i beredskap för normalvinterns sex till åtta snöfall, utan har dem i annan verksamhet. Det innebär att våra maskinförare har jour under vinterhalvåret och i princip utför all snöröjning på övertid, förklarar Linda Björs.

Alf Bakken, ordförande i samfällighetsföreningen, konstaterar att alla invånare vill att snöröjningen inleds just hemma hos dem, men att det inte är möjligt och att röjningen inte kan förbättras utan att det påverkar kostnaderna.

-Det handlar, som så ofta, om pengar. I år, när vi haft en besvärlig vinter med enorma snömängder, kommer vi att dra över vår snöröjningsbudget. Av kostnadsskäl låter vi ofta det snöa klart innan vi ringer ut våra entreprenörer. Vill vi att de åker ut med tätare intervaller kostar det mer. Som helhet tycker jag att vi har en bra kvalitet på snöröjningen och de som tvivlar på det behöver bara göra en tur till några av våra grannkommuner. Eftersom jag arbetspendlar vet jag att det i vinter ibland varit snöproblem även på riksvägarna, säger Alf Bakken.

Han tillägger att det geografiska läget och klimatet i Dalarna är sådant att det är omöjligt att hålla sommarväglag året om.

Föreningen kommer att träffa entreprenörerna för att diskutera årets snöröjning och se över om det behövs en förändring av avtalsvillkoren.

-Vi är glada om någon annan kan göra jobbet bättre och billigare, kommenterar Linda Björs.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons