Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjning orsak till underskott

Annons

- Till största delen beror det på att vi för första gången på många år hade en normal vinter med 16 snöröjningstillfällen, säger Berndt Martinsson, kd, ordförande i tekniknämnden.

Även simhallen, ishallen, Hemus skidstadion och Lomsmyrens ridanläggning har hjälpt till att spräcka budgeten.

Trots att beläggningsprogrammet drog ner med mer än en miljon kronor år 2002, kostade väghållningen av gatu/väg- och GCM-nätet (gång-cykel-mopedvägar) 2,3 miljoner kronor mer än budgeterat.

Snöfallen i slutet av mars i fjol kostade drygt en miljon kronor. Vintersäsongen 2002 inleddes dessutom tidigt i november till skillnad från tidigare år då snösvängen dragit igång i december.

- Tidigare år har försäsongens snöröjning fakturerats först i februari, men i år (läs 2002) blev vi fakturerade så att de hamnade på 2002 års resultat. Därmed har vi egentligen betalat för 13 månader på ett år, säger Berndt Martinsson.

I snöröjningens spår har följt "avsevärt mer omfattande insatser" även för halkbekämpning och sandsopning än som varit fallet under de senaste tio åren, enligt årsredovisningen för teknik- och fritidsförvaltningen.

Andra stora minusposter i fjol stod fritidsanläggningarna för med ett sammanlagt underskott på 1,8 miljoner kronor på en budgeterad omsättning om 9,3 miljoner kronor exklusive kapitalkostnader.

Det största underskottet stod simhallen för med 928 000 kronor, följt av ishallen med 576 000 kronor, Hemus skidstadion med 148 000 kronor och ridanläggningen vid Lomsmyren med 78 000 kronor.

Enligt årsredovisningen är det "omöjligt att ta in intäkter i simhallen i den omfattning som skulle behövas för att väga upp den hyreshöjning som den omfattande renoveringen av vattenrening och ventilationsanläggning under 1999 ledde till".

Simhallen var helt stängd i juli på grund av planerade renoveringsarbeten, vilket bidragit till underskottet. Dessutom har kostnaderna för el och fjärrvärme skjutit i höjden.

Det finns verksamheter som gått med överskott också, markavdelningen exempelvis, som noterar ett överskott på 733 000 kronor. Resultatet har hjälpts upp av att kommunen under 2002 fått återbetalning med cirka 400 000 kronor av flera års fastighetsskatt för tomter som kommunen fått omtaxerade till nollvärde.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons