Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöproblemen fortsätter

Annons

Sjukvård, bilister, tågresenärer och människor på väg till sina jobb drabbades hårt av snökaoset i Skåne på torsdagen.

Men trots en tilltagande blåst under fredagen väntas tågtrafiken gå som vanligt.

Det skulle nästan tiodubbla kyleffekten. I Skåne, där det statistiskt sett ska vara vår den 22 februari, väntas snöfallet mattas på fredagen men alltså ersättas av hårda vindar, som redan ställt till stora bekymmer på regionens vägar. Och Vägverket varnar samtidigt för snöhalka i Skåne, Halland, Bohuslän, delar av Småland, Dalsland, Värmland och Västra Götaland. Även i morgon bör vägtrafikanter vara förberedda på fortsatt besvärligt väglag.

Under lördagen väntas dessutom ett nytt nederbördsområde från väster nå in över land. Främst drabbas Bohuslän, nordvästra Skåne och Halland.

Och det är vinden i kombination med snön som ställer till problem. Det relativt varma havsvattnet bildar tillsammans med riktigt kall luft starka vertikala luftrörelser vid kusten. Med snöfall skapas vad SMHI kallar naturens egna snökanoner.

En ambulans på utryckning kanade rakt in i just en sådan snödriva vid halv sex på torsdagen utanför Vellinge i sydvästra Skåne.

Både Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Lunds universitetssjukhus utfärdade stabsberedskap i flera timmar för att anställda inte kunnat ta sig till jobbet. På Mas fick ett antal operationer ställas in.

4 000 hushåll i Skåne blev strömlösa på grund av snöstormen, enligt Sydsvenskans nätupplaga.

Ett Öresundståg spårade ur med ett hjulpar vid 19-tiden på kvällen vid Glumslöv, söder om Helsingborg. Passagerarna kunde dock evakueras till ett annat tåg, utan större dramatik. Redan under eftermiddagen började dock tågtrafiken återgå till det normala. I morgon väntas tågen, både på långdistanssträckor och lokalt, gå som vanligt, enligt SJ.

De flesta större vägar i Skåne öppnades under torsdagen. Värst drabbade var vägar i nord-sydlig riktning eftersom den ostliga vinden låg på från sidan och korkade igen vägbanorna med stora snödrev.

Trots de många trafikolyckorna i snöovädret skadades ingen människa allvarligt under dagen.

TT

Mer läsning

Annons