Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön räckte vintern ut

Annons

De milda vårdagarna har tagit hårt på snön på Idre fjäll. Så hårt att det nu var tur att man i år beslutat sig för att stänga anläggningen redan efter vecka 16. På söndagen slutade lifthjulen att snurra på Idre fjäll.

På fjällets framsida forsar vatten utför de nedre delarna av backarna medan de högre pisterna och de på ost- och nordsidan fortfarande erbjuder fin skidåkning. Konsten för åkarna är bara att kunna ta sig dit då liftspår mer eller mindre töat bort.

Den sena påsken gjorde att Idre fjäll nöjde sig med att hålla öppet under den andra påskveckan och därmed blev det en väldigt kort säsong. En säsong då man valde att först vänta på att öppna trots att snön fans och sedan att stänga först av alla stora fjällanläggningar.

- Vi brukar stänga den här tiden, bortsett från i fjol, säger Idre fjälls vd Lars Axelsson.

- För tiotalet år sedan körde vi fram till första maj, men vädret och möjligheten att locka gäster gör att vi nu stänger tidigare, förklarar Lars Axelsson.

Idre fjäll gick in i den här säsongen med ett omfattande investeringsprogram och byggnationerna har varit stora.

- Nu handlar det om att renovera, reparera men också bygga ut snökanonsystemet. Sammanlagt kommer vi att lägga närmare 20 miljoner kronor på underhåll och snökanonsystemet, förklarar Lars Axelsson.

Resultatmässigt har Idre fjäll noterat sin bästa säsong någonsin. Enligt Lars Axelsson har man ökat antalet gäster med ungefär tio procent.

- Men vi nådde inte den budget vi hade gjort upp. Den var alldeles för tuff, konstaterar Lars Axelsson.

För att närma sig budgetmålet har tuffa sparkrav införts som drabbat främst personalen. Dels har de skolungdomar som tagit på sig att helgstäda stugor blivit av med en utlovad utlandsresa. Men även den ordinarie personalen har haft en tuff vinter.

- Personalen är så slimmad det går, så helt klart är man sårbar vid sjukdom eller liknande, säger Hans Kristiansson som är personalens fackrepresentant.

Idre fjäll avslutade vintern med den tradition som infördes av förre marknadschefen Torbjörn Wallin, snöröjet, med artister, stjärnor, tävlingar och fest. Både i backar och på after ski såväl som senare kvällsunderhållningar.

Men nu har anläggningen stängt för att åter öppna om en dryg månad. Där är man betydligt bättre än alla konkurrerande skidanläggningar. På Idre fjäll finns även en fungerande sommarsäsong.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons