Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön orsakar problem

Annons

– Värst är det på de små villagatorna som på Rasfallet och Knutsbo. Där blir det trågt om utrymme när det blir vallar på bägge sidor.
Sven-Eric Olsson är boende i korsningen Högbergsgatan-Skolgatan. Den del där han bor ska inte hållas öppen enligt gällande plan.
– Jag har absolut ingenting emot att ta bort den snö som kommer från ovan. När kommunen trycker upp pressad snö och is framför huset har jag ingen chans att få bort detta.
– Det kan inte vara rimligt att fastighetsägaren ska vara skyldig att rensa upp. När kommunens maskiner ändå är på plats kan man väl köra ytterligare 20 meter och offra 10 sekunder, hävdar Olsson.
Det finns ett fattat beslut i Ludvika vilka vägar och gångbanor som ska hållas uppe vintertid. Oftast är det endast en sida som ska hållas uppe vilket innebär att det blir problem på den motsatta sidan.
– Så är det och så kommer det att bli, inflikar Olofsson. Det är fastighetsägarens skyldighet att hålla uppe och sanda och salta om så krävs.
Om det nu är så att kommunens maskiner trycker upp snö på den sida som ska vara öppen. Vem ska då ha ansvaret?
- Det är fortfarande fastighetsägaren som har ansvaret men att vi självklart, i mån av tid och maskiner, försöker att hjälpa till, understryker områdeschefen.
De stora volymer som ramlar ned från skyn innebär att det kommer att ta lång tid att köra bort alla de snödepåer som kommunen har lagt upp i de centrala delarna.
– Vad vi nu hoppas på är att ”Gumman Tö” kommer och hälsar på oss så snabbt som möjligt. SMHI har lovat töväder mot slutet av veckan och det ser vi fram emot. Då kommer stora mängder att snabbt smälta undan, menar
P-E Olofsson.
Enligt prognoserna ska det redan från torsdag bli närmare fem plusgrader under dagtid. Plusgraderna ska sedan bestå under ytterligare några dagar.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons