Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökanoner och dopp i grytan

Annons

Besökarna vid Älvdalens naturbruksgymnasium var många under lördagen och de "blåste" runt mellan byggnarna i den kyliga dagen.

För vissa räckte dock inte snålblåsten, de tog till en snökanon för att få en riktig illustration av hur det var att vara på öppet fjäll i regnstorm.

Älvdalens utbildningscentrum har blivit en allt större gymnasieskola med allt fler program och i höst finns där hela 350 elever som studerar hotell och restaurang, svets- och industriteknik, vildmarksturism och sportfiske, skosbruk, skogstransporter och jakt. Om inte det räcker erbjuds dessutom individuella val.

Under lördagen var de ännu flera, då nära och kära hälsade på vid skolan tillsammans med presumtiva elever och enbart nyfikna.

De flesta tog en karta och gav sig ut på tipspromenad mellan begivenhetena, där vissa hade det skönt i vedeldade badtunnor medan andra hade ett helvete på "fjället" i storm.

En gräsmatta fick vara fjäll och med hjälp av en snökanon och en vattenslang åstadkoms en regnstorm som gjorde det hart när omöjligt att få upp ett fjälltält, som i sol och vindstilla är på plats på någon minut.

Nu blev det en kamp på liv och död i stormen och regnet till publikens skadeglada förtjusning.

Hos sportfiskarna bjöds gravad lax på hårdbrödmacka och i restaurangen frestades med purjolöks- och potatissoppa med bacon, annars fanns Moskoselskåtan med värmande brasa och varmkorv. Där många vimlade och värmde sina frusna lemmar.

För många var besöket upplyftande och vi tjuvlyssnade till de båda kvinnor, som suckande önskade att de hade fått ha sådana förutsättningar under sin skoltid.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons