Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snökanon stör sömn

Annons

- De måste ta hänsyn till folk och inte bryta mot lagen. Vi var många i området, både i husvagnar och stugor, som natten till onsdagen fick nattsömnen förstörd av oljudet från snökanonerna som mullrade hela natten igenom, säger Leif Eriksson, som är ordförande i Caravan clubs Tandådalskommitté.

- Vi ska givetvis titta på det här problemet. Men även om vi fått natursnö så måste vi tillverka konstsnö för att få till alla nedfarter. Både vi och våra besökare är beroende av att det är bra med snö och bra skidåkning i anläggningen. Vi har under de senaste veckorna kört snökanoner i stort sett dygnet runt så det är konstigt att man inte klagat tidigare, säger Skistars destinationschef i Sälen, Jonas Mareniusson.

Caravan club i Tandådalen etablerades redan på 60-talet och Leif Eriksson har i 30 vintrar varit trogen husvagnsgäst i Sälen.

Husvagnsparkeringen ligger bara något 100-tal meter från de närmaste skidbackarna i Tandådalen.

- Vi har i omgångar klagat vid anläggningen på buller från snökanonerna. Då brukar det bli bättre tillfälligt, men nu har vi tröttnat och går till miljönämnden som får se över vilka lagar som gäller. Vi borde åtminstone kunna få sova på nätterna, även om det också ligger i vårt intresse att det finns snö i backarna, säger Leif Eriksson som gör sig till talesman för många irriterade husvagnscampare.

Enligt Jonas Mareniusson är det flera faktorer som påverkar hur ljudet sprider sig från snökanonerna.

- Både vind- och luftförhållanden inverkar och därför upplevs störningen olika från gång till annan. Men generellt är de moderna snökanonerna betydligt tystare än de äldre varianterna. Vi ska ta kontakt med de berörda husvagnscamparna och försöka hitta någon lösning på problemet, säger Mareniusson.

Miljöinspektör Anders Bergman handlägger ärendet vid Malungs kommun och han konstaterar att de störande snökanonerna kan vara ett dilemma för alla, om frågan drivs till sin spets.

- Enligt bestämmelserna för industriellt störande ljud är gränsvärden vid fritidsbebyggelse 35 decibel nattetid och 40 decibel under dagtid. Således mycket låga ljudnivåer som det kan vara svårt att klara för snökanonerna. Samtidigt är alla - anläggningar, gäster, stugägare - beroende av att det finns bra med snö under hela vintersäsongen. I första hand strävar vi efter att de berörda kan komma överens, säger Bergman.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons