Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöfall, men säsongen blir kort i Idre

Annons

Snön har dröjt, men nu är den på gång.

- Till helgen räknar vi med att kunna öppna både skidspår och för utförsåkning, säger Idre Fjälls vd, Lars Axelsson.

Den sena säsongstarten gör att den säsong som nu stundar ändå blir en av de kortaste i modern tid för Idre Fjäll.

Hela skidvärlden letar snö och blev under helgen bönhörd. Då föll snön och en del av den föll över Idre Fjäll.

- Den snön har vi nu bankat och ska göra vad vi kan för att få till åkbara skidspår. Kanske redan om några dagar, säger Lars Axelsson.

Det är dock inte natursnön som får honom att glädjas utan den prognos som talar om kyla, om gör att snökanonerna kan börja jobba.

- När det gäller Nordbackarna, men även Väst, ser det riktigt bra ut. Kommer nu bara kylan så ska vi kunna öppna till helgen, säger Lars Axelsson.

Det är ett efterlängtat besked, inte minst för de skidskyttelandslag som tränar på Idre Fjäll inför de tävlingar som ska ordnas där till helgen.

- I dagsläget har vi 111 anmälda åkare. Får vi bara ett besked att tävlingarna blir av så kommer det säkert att ramla in fler anmälningar, säger tävlingsledaren Peter Sjödén.

Tyvärr har inte Idre Fjäll varit framgångsrika i att optimalt ta hand om den lilla snö som kommit och det som tillverkats. Något som gjort att träningsgrupper och landslag valt andra anläggningar som norska Geilo och Beitostölen samt Bruksvallarna i Sverige, trots att där endast funnits obetydligt mer snö än i Idre.

- Vi har varit för rädda för att erbjuda något som vi inte själva tycker är tillräckligt bra. Det är något vi kanske får se över. Uppenbarligen finns det ett intresse även om inte förhållandena är perfekta, funderar Lars Axelsson.

- Idre Fjäll har så mycket att erbjuda och får de bara till ett par kilometer spår skulle massor av landslag komma till Idre, säger landslagsledaren Jan Palander.

En orsak att bland annat det svenska landslaget varit kritiskt mot Idre Fjäll är att skidåkarna inte varit nöjda med maten, men just det är något som Idre Fjäll nu hoppas ha löst. Finns bara snön, då finns förutsättningar att utmana Bruksvallarna och andra försäsongsanläggningar.

Idre Fjäll tittar nu även på möjligheten att tillverka snö inomhus och kanske spara snö från fjol-året. Allt för att kunna få garantera skidåkning före alla andra. För som det sett ut den här säsongen så stämmer inte anläggningens motto "alltid före" längre.

Istället ser det ut att bli den kortaste säsongen i modern tid då lifthjulen slutar att snurra redan den 17 april. Sedan öppnar inte anläggningen för sommaren förrän den 27 juni.

- Dels har intresset för skidåkning i april minskat, dels är det en kalenderfråga. Just nästa år blir det så, säger Lars Axelsson.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons