Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöbudgeten höll

Annons

Värst för dem som arbetar med snöborttagningen på stadens gator är om kvicksilvret börjar pendla kraftig mellan minus och plussidan.

-När det är plusgrader blir snön blöt och tungarbetad. Slår det sedan plötsligt om till minusgrader är det väldigt svårt att förhindra halkan på det smältvatten som frusit, säger Jan Holmberg, avdelningschef för bygg- och underhållsavdelningen Hedemora kommun.

Ännu så länge har han haft tur med vädret. Stabilt minus och bara en enda plusdag sedan nyår.

Jan Holmbergs känsla för snö är ungefär tio år gammal. Sedan 1995 har han varit ansvarig för plogning, sandning, saltning och snöröjning i Hedemora. Om han själv fick bestämma skulle kostnaderna på 1,6 miljoner kronor höjas till minst 2 miljoner kronor.

- I budgeten ingår alla kostnader, till exempel maskiner, bränsle och personallöner. De senaste åren har vi haft ungefär lika mycket pengar att röra oss med. Eftersom löner och framför allt bensinpriset ökat markant anser jag att vi borde få åtminstone en halv miljon kronor mer.

Med tanke på detta är det anmärkningsvärt att budgeten för 2005 hållit.

-Det brukar nämligen vara mer regel än undantag att den spricker, tillägger Jan Holmberg.

Han är nöjd med hur centrumkärnan ser ut och berättar att det hela tiden gäller att vara förberedd på vädret. Därför försöker han att vara uppdaterad och att kolla prognoserna. Allt för att inte bli tagen på sängen av ett kraftigt snöfall.

-Internet är till stor hjälp när jag ska planera arbetsinsatserna. Förväntas det mycket snö gäller det att ha mycket personal beredd, säger Jan Holmberg.

Till sin hjälp har han åtta anställda, men vid behov anlitas dessutom externa entreprenörer. Tillsammans försöker de kolla var den mesta snön samlats och där det behövs akuta insatser.

-Jag brukar själv åka ut flera gånger om dagen och titta på olika platser. Det är viktigt för att inte snöhögar ska bli trafikfarliga och gatorna trängre av snömassorna.

MATTIAS SJÖBERG

Mer läsning

Annons