Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöberget växer - dyr vinter för kommunen

Annons

Fortsätter snövädret i samma omfattning som hittills kommer årsbudgeten på 8,7 miljoner kronor inte på långa vägar att räcka till.

För två år sedan slutade notan för snöröjning och halkbekämpning runt tolv miljoner kronor, ifjol var siffran betydligt lägre.

Men i år ser det dystrare ut. Man får gå tillbaka många år i tiden för att hitta liknande snömängd som fallit över Falun.

Och än ser inte vintern ut att släppa greppet - det kan mycket väl komma fler snöfall som tär ytterligare på kommunens snöröjningsbudget.

Eftersom det handlar om årsbudget, kan snönotan stiga ytterligare med tanke på att både oktober november och december finns kvar av årets budget.

- Hittills i vinter har vi varit ute fem gånger med hela styrkan av maskiner, varje tillfälle av snöröjning av den digniteten kostar runt en miljon kronor, berättar Ulrika Bergman på trafik- och miljökontoret.

När hela snösvängen är ute handlar det om 21 mil väg och 10 mil cykel- och gångväg. Centrum och strategiska vägar, samt cykel- och gångbanor prioriteras.

- Men det handlar också om mycket efterarbete efter ett kraftig snöfall - just nu är vi ute och forslar bort stora snöhögar efter den senaste veckans snöfall, berättar Ulrika Bergman.

Vid snötippen ute vid Främby märks det också klart och tydligt att det varit en snörik vinter.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons