Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö på ditt biltak kan bli en dyr historia

Annons

En av trafikens okända regler är att snö och is på taket kan ge böter. Så mycket som 1500 kronor.

Det fick i alla fall en del stockholmsbilister nyligen erfara, när regn övergick till snö och beläggning bildades på biltaket.

Det berättade man på www.e24.se och fick svar från polisen att snö kan jämställas med last. "I trafikförordningen 3 kap, 80 § står följande att läsa: Last får inte medföras på eller i ett fordon på sådant sätt att den kan utgöra fara för person eller orsaka skada på egendom. Straffansvar är lagstadgat i 14 kapitlet § 3 och 6. Penningböter: 1500 kronor. I det aktuella fallet utgjorde snön på biltaket både fara för person och egendom."

En gående kunde ha fått ett sjok av is eller snö på sig, eller en bakomvarande bilist kunde ha fått det i framrutan. Men att det resulterar i olyckor hör inte till vanligheterna, säger stationsbefälet Håkan Löfqvist hos Ludvikapolisen.

-Jag har inget minne av att det ställt till med en olycka. Personligen tycker jag att det är riktigt slött att man inte sopar rent. I regel åker snön av taket men då blir sikten bakåt dålig istället. Men det är inget vi jagar folk över, säger Löfqvist.

- Från en vanlig personbil är det i regel inte så farligt. Det är ett större problem att det kan lossna stora sjok från flaket på lastbilar, eller kapell/presenningar, när det bildas is.

Med både tyngd och fart kan det med andra ord bli livsfarligt, vilket fordonsföraren måste se till att förhindra.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons