Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snö-Åke går i pension

Annons

-Nej, utförsåkning har inte legat för mig. Någon gång har jag väl haft terräng- skidorna på mig, men bara för jobbet i så fall. Jag tycker bättre om turåkning, säger Åke som härom dagen gjorde sin sista arbetsdag och samtidigt fyllde 65 år.

Då hade han varit Lindvallen trogen i cirka 40 år. Han började 1967 hos Bertil Lind som höll på att bygga upp Lindvallen.

-Vi byggde den första liften då på hösten. Jag kommer ihåg när Bertil åkte första åket i den nya liften. Spåret var opreparerat och han hade lössnö upp till midjan så det sprutade då det bar iväg, berättar Åke.

Han minns också den första snökanonen som kom till backen. Det var en grej med en propeller som slog sönder vattenstrålen. En smått farlig apparat som titt som tätt slungade iväg stora isbitar som lossnade från propellern. Där blev det både fläskläppar och näsblod.

Åke berättar gärna skrönor från livet på jobbet, och från bygden i övrigt. Det har hans arbetskamrater genom åren fått uppleva.

Han berättar helst på Tran-strandsmål. Den dialekten har arbetskamrater från alla olika håll fått lov att ta till sig.

Åke har varit grovarbetare och diversearbetare under alla 40 åren, Det har varit byggen och anläggningsjobb på sommarhalv-året, snöröjning och renhållning under turistsäsongen.

-Jag har trivts bra här på Lindvallen, både med turister och arbetskamrater. Det bevisas väl av att jag blivit kvar så länge. Sedan är jag en sån person som gärna håller vid det jag börjat med, säger Åke.

Nu har han gått i pension och på 65-årsdagen uppvaktades han rikligt av både företaget och arbetskamraterna:

En låda med delikatesser, en specialdesignad Sälenhäst, prototypen till en ny snögubbesouvenir samt ett presentkort på resa och besök hos SMHI i Norrköping.

Väder, vårfloder och andra kilmatfenomen är Åkes stora intresse. Han har varit SMHI:s observatör i Sälen sedan 60-talet. Han har fört noggrann bok om väder, snödjup, snö för Vasaloppet, vårfloder och andra översvämningar i årtionden.

När han nu blir pensionär är tanken att han ska sätta sig och skriva ihop en del av allt det här. En bok om Sälenvädret är en tanke och så har han som sagt skrönor så det säkert räcker till flera utgåvor.

Som den om snöfläcken på fjällsidan som syns nerifrån byn, långt frampå somrarna, då den ligger i en skuggig ravin. Den snöfläcken har det talats mycket om i Sälen genom åren. Fast en sommar ville den aldrig liksom gå bort och folk diskuterade och funderade. Till det visade sig att några luringar hade spänt upp lakansväv på fjällkanten...

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons