Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snigelmannen här

Annons

Det är inte ofta som Vansbro får ett i förväg anmält besök av licenskontrollanter men under veckan har bygden varit målet för Radiotjänsts granskning. Jens Wallin heter mannen med "sniglarna" och som även är alla licenssmitares skräck. Till sin hjälp har han även några frilansande kontrollanter.

-Vi utgår ifrån datalistor som visar vilka hushåll som inte har tv-licens, berättar Jens, som har sin utgångsbas i Gävle.

I god tid före den skärpta avgiftskontrollen skickas lappar ut till alla hushåll och även annonser i dagspress och i tv förvarnar om kontrollen.

-Vi brukar märka en ökning av anmälningar från de orter som är på väg att bli granskade, säger Jens.

Någon peljutrustning används sällan nuförtiden även om den finns att tillgå. Istället är det med hjälp av datalistor som Jens och hans kollegor börjar med operation dörrknackning.

- Vi visar upp en legitimation och frågar om det finns någon tv i huset. Ibland kan man höra att tv-apparaten står på i bakgrunden men ändå nekar de boende till att det finns tv.

Jens och hans kollegor undviker att gå innanför tröskeln och när uppenbara misstankar finns om licenssmitning så överlämnas ärendet i stället till polisen.

- Det som jag tycker är värst är när man ser hur vuxna tvingar sina barn att stå innanför dörren och ljuga, säger Jens Wallin.

Det finns även många giltiga orsaker till att inte ha tv-licens. Exempelvis behöver de som är minderåriga och som hyr ett studentboende inte betala någon licens om de fortfarande är skrivna hos föräldrarna. Annars är den vanligasste ursäkten bland smitarna att de just har skaffat tv och att de inte hunnit att göra en anmälan till Radiotjänst.

- Egentligen är det bäst att göra kontrollerna på hösten eller vintern då redan det blåaktiga skimrande ljuset från fönstren brukar kunna ge besked på om det finns en tv i huset, berättar Jens.

Även anonyma anmälningar kommer in till Radiotjänst där det exempelvis kan röra sig om grannar som blivit osams och för att hämnas anmäler varandra.

Jens berättar om ett hembesök där det tre meter bakom mannen i dörren stod en fullt synlig storbilds-tv, en digitalmottagare och en video. Trots detta nekade mannen till att det fanns någon tv i huset.

- När jag pekade på tv:n så tittade han länge innan han sa; "Tycker du att det där ser ut som en tv så får du väl tycka det då". Därefter drog han igen dörren, berättar Jens.

Troligen går mannen omkring med en snigel på ögat idag.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons