Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snickare eller kock, det är frågan

Annons

Allt sedan 1984 då Lars gick ut restaurangskolan i Malung har matlagningen, näst efter båtlivet, varit det stora intresset.

- Många rätter till stora sällskap. Då gäller det att bygga en meny som passar alla och samtidigt använda spännande råvaror. Gärna i enkel stil så att garnityren blir en del av rätten och inte bara ligger där. Det är min stil, säger Lars som njuter under stora festarrangemang.

Som den konstnär och organisatör han är klarar han det mesta.

- Erbjudandet att ordna middagar tillsammans med landshövding Ingrid Dahlberg på residenset var en lycka. Att exempelvis få komponera mat till kulturattachéerna från hela Europa tilltalar mig.

Tidigare anställningar på platser som Rådhuskällaren, där han under Ingemar Eberståls ledning peppades att ställa upp i tävlingar. Gutekällaren på Gotland, Hotell Darlecarlia och Green Hotel i Tällberg samt Restaurang Copenhagen och Svenska Klubben i Paris har gett Lars bra lärdomar.

1987 blev han uttagen som finalist i Årets Kock, 1988 i Svenska Specialiteter och Par-SM 1994. Han har också förärats Sveriges Kökschefers Förening och Arvid Nordqvists stipendium 1989.

Slumpen har också varit med och styrt. Allra mest under en resa till Frankrike.

- En kompis och jag hade rest till Paris för att äta runt. Efter mycket irrande på de fina restaurangerna hittade vi inte hem till hotellet. Jag frågade, på engelska, en mötande kille hur vi skulle gå.

- Du kan prata svenska, svarade killen som var från Stockholm. Han var kock på Restaurang Copenhagen i Paris och på väg att sluta.

Samtalet resulterade, efter några turer, i en anställning på Copenhagen och Lars fick börja som förste kock på fiskspisen.

- Det var som att flytta tillbaka i tiden. Inte minst för hierarkin. Det var en spischef för kött och en för fisk, köksmästarens högra hand och så köksmästaren som alltid måste tilltalas med sin titel.

Alla nybörjare skulle testas, så också Lars.

- En vattendroppe kvar i vasken resulterade i en kraftig utskällning. Prövotiden var tio gånger hårdare än lumpen. Flera svenskar pallade inte utan reste hem igen.

Efter en hård men lärorik tid på Copenhagen fick Lars flytta över till Svenska Klubben i Paris som köksmästare.

- Vilken skillnad. De bugade och tog i hand och svarade mig med "Oui chef".

I Frankrike tas gastronomin på mycket stort allvar och arbetstiderna är också annorlunda. Lars stannade dryga året. De sista två månaderna var han ledig i bara två dagar.

Att Lars är en uppskattad lärare och mentor märks inte minst då eleverna långt efter utbildningen ringer och undrar då de sitter i knipa.

Har han då aldrig gjort bort sig undrar säkert en del.

- Jodå. Alldeles i början då jag börjat jobba fastnade jag med fingret i en stjärntyll, en spritspåse med spetsen som en stjärna. Jag kom inte loss och fick jobba vidare hela kvällen med spritspåsen på fingret. Att missa vinstchansen under SM i Falukorv på grund av ett tumavtryck på tallriken det var mindre kul och det har jag också svårt att glömma.

Många drömmar går i uppfyllelse för Lars. Att få chansen att bygga nytt och göra egna planlösningar till ett eget boende är en.

Framtidsvisionerna är att hans affärsidéer slår väl ut och att han får fortsätta med lyxcatering och gästspel på restauranger.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons