Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snärtar som förändrar livet

Annons

På onsdagen hölls ett seminarium om skador orsakade av så kallad "whiplash"; en snärtrörelse i nacken. Arrangörer var Västerbergslagens sektion av Riksföreningen för trafik- och polioskadade.

Dagens huvudnummer var doktor Bengt H Johansson, chefsläkare på Scania under 30 år och tillika ordförande för Fristående försäkringsmedicinska läkarekollegiet.

Åhörarna i bio Star, fler än 100, fick se datoranimerade bilder på vilka krafter människans nacke utsätts för vid krockar med företrädesvis bilar. I Sverige drabbas varje år mer än 50 000 personer av trafikskador. Hälften av dessa utgörs av posttraumatiska nackskador, i dagligt tal kallade whiplash-skador.

- 10 procent av dessa kommer att utveckla invalidiserade besvär. Ytterligare 30 procent får kroniska mer eller mindre allvarliga besvär, berättade Johansson.

En av faktorerna är hastigheten. Men tvärtemot vad många tror, är det de lägre hastigheterna som enligt dr Johansson leder till sådana skador.

- Det har visat sig att de mest riskabla hastigheterna är mellan 13 och 30 kilometer i timmen. Vissa försäkringsbolag säger att hastigheten 40 är minimum, men det är fel.

Anledningen tros vara att den biomekaniska rörelsen i kroppen inte hinner utvecklas i snabba hastigheter. Då drabbas människan mer ofta av frakturer i stället.

Huvudets hållning påverkar också. Om föraren höll på att justera sin bilstereo och därmed tittade snett neråt när olyckan skedde, är risken för dessa skador på nacken större.

Ett annat känt faktum är att användning av bilbälte faktiskt ökar skaderisken, men Johansson förespråkade ändå sådant bruk.

Faran med skadorna efter en whiplash-smäll är att de långt ifrån alltid syns på röntgenplåtar. Johansson visade bilder på en nacke som röntgenexperter inte kunnat se något fel med, men som visade sig ha en mängd skador i ligament och diskar.

Ett annat svårt kännetecken är att smärtan i samband med en posttraumatisk nackskada kan förminskas, för att upp till ett år efteråt blomma upp igen.

- Det kallas sensitisering och innebär att nervsystemet förändrar sitt sätt att hantera smärta. Skadan behöver inte ha blivit värre, men vi upplever den så.

I nacken är muskler, leder och ligament som mest avancerade i hela människokroppen. En skada här kan ge återverkningar på samtliga muskler i hela kroppen.

Skadorna som orsakas av whiplash är inte enhetliga. Johansson vill heller inte använda termen whiplash-skador, utan menade att ordet härrör från stöten som nacken utsätts för - inte skadan den genererar.

- Det här är ett av de mest utmanande områdena inom medicin rent kunskapsmässigt.

Bland talarna fanns också advokat Mats Wikner, som tryckte på vikten av att känna till vilka försäkringar man har, samt dr Eberhard Berg, som talade om hur man bryter de onda cirklarna av smärta.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons