Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart startskott

Annons

Den gamla skjutbanan hade tjänat ut.

Det nya skyttecentret ligger en bit in i skogen, strax norr om sågen i Balungstrand. Nu vilar området under ett vitt snötäcke, men i december fixade markberedare en stor plan yta och skyddande vallar.

Och det händer saker på annat håll. På Lugnetgymnasiet byggs skyttekurar och var fjortonde dag träffas kärngruppen från Envikens skytteklubb för att planera.

- Det är nu det stora jobbet börjar, säger projektledaren Magnus Fogd och kassören Per Olov Alderback som båda var med och väckte idén redan 1998.

Det har dragit ut på tiden eftersom stugägare i närheten varit oroliga för buller och överklagat anläggningen. Men 2003 gav regeringsrätten klartecken. Det är en bit till närmaste hus och allt byggs med höga krav på ljuddämpning.

Genom det nya skyttecentret vill klubben bredda verksamheten. Här ska det inte bara bli älgskytte och björnskytte, utan också hagelskytte och pistolskytte.

- Vi vill få jägarexamen-status och särskilt gynna ungdomarna, säger Magnus Fogd. Han hoppas också locka folk från byarna runt omkring att använda banan.

- Hittills har det varit byanknutet, nu vill vi att det ska vara öppet för alla, säger Fogd.

Han pratar om seniorskytte i samarbete med pensionärsföreningarna och skidskytte ihop med Envikens IF.

De ansvariga jobbar med att finansiera anläggningen. Bygge och markberedning går på dryga miljonen. Från älgvårdsfonden har skytteklubben redan fått en halv miljon. Nu söker de stöd från sponsorer och hoppas också på andra bidrag.

- Något bör finnas här i bygden. De som sportar får ju ofta åka in till Falun.

Jakten är viktig i Enviken och skytte är en av de största sporterna i världen, säger Per Olov Alderback.

Nu är säkerhetsansvariga utsedda för de olika banorna och jaktlag är engagerade att hjälpa till. I maj dras elen in för att lerduvor ska kunna flyga upp och älgar lunka fram inom sikthåll.

De hoppas kunna inviga banan i augusti-september, även om klubbstugan får vänta något år av ekonomiska skäl.

- Egentligen borde banan ha varit klar för länge sedan, säger Fodg och Alderback.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons