Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart snabbtåg Barcelona-Madrid

Annons

Snabbtågslinjen som kortar restiden Barcelona-Madrid till två och en halv timme invigs den 21 december. Snabbtågen är hett efterlängtade av alla utom flygbolagen på rutten, som är världens flygtätaste.

Spaniens premiärminister José Luis Rodríguez Zapatero kunde vid ett besök i Barcelona på torsdagen konstatera att arbetet går planenligt och att snabbtågen kan börja gå den 21 december i år. Tågen går nu bara till Tarragona, och regeringen har tidigare lovat att den sista delen av rutten skulle öppnas senast i år.

Att resa tåg mellan Spaniens två största städer tar i dagsläget över fyra timmar. Med de nya AVE-tågen blir restiden bara 2,5 timmar.

AVE-trafiken väntas slå hårt mot flygbolagen, varav det Spanair som SAS nu är i färd med att sälja är ett. Det går 900 flyg i veckan mellan de två städerna, alltså i snitt fem flyg varje timme av varje dygn, vilket gör rutten till världens mest trafikerade.

Förutom navet Madrid blir Barcelona en av AVE:s tre slutstationer i Spanien. De övriga är Sevilla i söder och Huesca i norr.

TT

Mer läsning

Annons