Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart sanering

Annons

Som tidningen tidigare utförligt redogjort för var det under 2001 som boende på Pärlbyområdet uppmärksammade att det luktade bensin.

Miljöskyddet i Ludvika tvingade fram en akut åtgärd varvid fyra kubikmeter bensin pumpades upp ur en nedgrävd cistern. Vem som fyllt den är ännu en obesvarad fråga.

Ansvaret var emellertid en svår nöt och ärendet utvecklades till en rejäl långkörare som till sist hamnade i Miljödomstolen. Där ställdes Landstinget Dalarna till svars mot sitt nekande.

Ärendet drogs vidare till Miljööverdomstolen som i maj i år sade nej till en begäran om prövningstillstånd.

Efter detta har ett konsultföretag gjort en närmare undersökning av den förorenade platsen. Markprover analyseras och inom kort ska konsulterna presentera vad de har kommit fram till.

- Sannolikt är det bensinen och inte eldningsoljan som är det möjliga problemet, säger landstingets miljöchef Dan Romell, Falun.

Han lovar att nuvarande markägaren och alla andra berörda kommer att bli informerade inom en ganska snar framtid.

- Tyvärr blir det landstinget som får betala när vi nu tvingas sanera ett problem som vi fortfarande inte anser att vi har förorsakat.

- Jag skulle hellre se att dessa pengar fick gå till hälso- och sjukvård, fortsätter Romell som i sammanhanget påminner om att dåvarande Kopparbergs läns landsting lät tömma och rengöra den aktuella cisternen redan för över 25 år sedan.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons