Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart säger de ja för tredje gången

Annons

Arvid Jaans och Diana Hernandez fick kontakt med varandra via internet för tre och ett halvt år sedan. Ett halvår senare åkte Arvid till huvudstaden San Salvador för att träffa sin chat-kompis. Och kärlek uppstod.

- Jag gillar att resa och hade inte tänkt att det skulle bli så, men... säger Arvid.

Efter det har paret, förutom via internet, träffats flera gånger både i New York, där Diana har släkt, i El Salvador och i Sverige.

- Jag var här första gången på vintern för två år sedan eftersom jag ville se hur den värsta årstiden var, säger Diana som är van vid en lägsta temperatur på 15 plusgrader.

- Och Sverige klarade provet, säger hon och skrattar.

Stockholm, där Arvid bor, tyckte Diana var en underbar stad. Och att vintertid komma till Ormbacken i Idkerberget, där Arvids föräldrar Lina och Karl Jaans bor, beskriver hon som att komma hem till tomten.

- Jag hade hört att nordbor skulle vara kalla, men det har ingen som jag mött här varit, säger hon.

I december gifte de sig i El Salvador - två gånger. Först brukar man ha en borgerlig variant och därefter en kyrklig. Den första vigseln skedde vid familjen Hernandez hus vid stranden inför ett 50-tal gäster och den andra uppe i bergen tillsammans med drygt 200 gäster. Arvids föräldrar var med på båda vigslarna.

- Lina charmade alla med sin folkdräkt och sitt tal på spanska, berättar Diana.

Paret kommunicerar mest på engelska även om Arvid förstår en del spanska. Diana planerar att börja lära sig svenska så fort möjligt.

- Jag ser fram emot att kunna förstå och själv prata svenska.

Tvekade du aldrig att flytta hit?

- Jo, det är svårt för oss latinos att flytta ifrån vår familj, men jag frågade Gud och han fyllde mig med frid och glädje över beslutet, säger Diana.

Parets gudstro har gått som en röd tråd genom relationen, berättar Arvid.

- Det är inte alltid så lätt med en sådan här relation när man kommer från olika kulturer och varit ifrån varandra upp till ett år. Men vi delar samma värderingar och vår tro har hjälpt oss klara det här, säger han.

Nu väntar vardagen för de nygifta i Stockholm och till sommaren planeras ännu en bröllopsfest för alla dem som inte hade råd att följa med till El Salvador.

- Då hoppas vi att några av Dianas släktingar också kommer, för de har varit så gästfria mot oss, säger den nyblivna svärmodern Lina Jaans.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons