Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart öppnar volontär- byrå i Falun

Annons

Det finns långt framskridna planer på att starta en volontärbyrå i Falun. En förmedlingscentral för ideella krafter som vill göra en insats i samhället:

- Jag ser det här som ett sätt att minska ensamheten bland äldre, omdaningen inom äldreomsorgen skapar mycket ensamhet och jag tror att det här behövs, säger kommunalråd Dan Westerberg (c).

I början av förra året väckte Dan Westerberg förslaget om att Falun borde ha en volontärbyrå, en frivilligcentral dit människor som är intresserade av att jobba ideellt kan vända sig.

- Vi har redan mycket i Falun: Väntjänsten, kyrkan och pensionärsföreningarna gör ett fantastiskt arbete, men det finns ett stort behov både av hjälp och av att hjälpa till och då i lite friare former, säger Dan Westerberg.

I går landade ett färdigt förslag på kommunstyrelsens allmänna utskotts bord:

- Vi sade ja till förslaget i princip, men tycker att det behöver utredas lite till.

Bland annat måste man gå till botten med vad som gäller gränsdragningen mellan ideell, privat och offentlig verksamhet:

- De ska ju inte göra hemtjänstens jobb, säger Dan Westerberg.

Grundidén är dock att volontärbyrån ska starta på försök nu under våren och att försöket ska pågå till och med december 2006. En person ska anställas som är tänkt att fungera som en förmedlande länk mellan volontärer, frivillighetsorganisationer och hjälpsökande.

Volontärbyrån ska inhysas i nya Ungdomscentret på Mormorsgatan. Tidigare erfarenheter inom området har nämligen visat att det framför allt är ungdomar som vill arbeta som volontärer, i till exempel Stockholms volontärbyrå är 70 procent ungdomar.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons