Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kommer Karl-Johan

Annons

De börjar komma i gång nu, proffsplockarna som levererar skogens gula läckerheter - kantarellerna - till Malmkvist, men i ärlighetens namn är det en smula lugnare än vanligt på gårdstunet när vi kommer på besök.

Vi enas om att det är Olympiska spelen i Grekland som rår för stiltjen på kantarellavdelningen.

- Vi har en orienterare som plockat väldigt mycket svamp för oss och han har förvarnat om att det kan bli en smula nedgång för hans plockande under OS-dagarna, och antagligen är han inte ensam om att ta en smula paus i plockandet av den anledningen, säger Carina.

En annan tänkbar anledning till att hon har tid med tidningsintervjuer är att priset på kantareller sänktes i veckan, vilket möjligen kan ha dämpat svampplockarentusiasmen på sina håll.

Uppköparna, som tar hand om västerbergslagsbornas kantareller sedan de passerat Malmkvists argusöga, sänkte från 60 till 50 kronor kilot på kantareller i måndags, får vi veta.

Annars är det ett bra kantarellår, fast starten var seg och det finns inte lika mycket att hämta i markerna som i fjol. Då var det inte ovanligt att Carina kunde väga in 30-40 kilo om dagen.

I år har det hittills varit så att vi fått in 20-25 kilo efter en riktigt lyckosam veckohelg.

- De två första veckorna i år kom det inte in en svamp men nu kom det ju regn och då blir det fart på den sortens växtlighet, säger hon.

Anledningen till att priset gått ned på kantarellerna den här gången står att finna på andra sidan gränsen mot Värmland. Där lär det ha blivit alldeles ohyggligt med kantareller i sommar.

- Man börjar helt enkelt bli ängslig att inte bli av med alla kantareller som värmlänningarna släpat ihop och det påverkar naturligtvis prisbilden, säger Carina.

Däremot lär inte värmlänningarna kunna påverka priset i någon större utsträckning när det gäller Karl-Johan.

- Det har ringt en uppköpare i Värmland och berättat om skyfallen där borta för en vecka sen, och han drog slutsatsen att det skulle bli väldigt klent med den sorten genom regnvädret.

Genom åren har det utkristalliserats sig en samling stamkunder. Det är i stort sett samma gäng som svänger upp på gården med sina laster och vid det här laget är samarbetet plockare-uppköpare väletablerat.

Carina kan se ett ansikte framme i Söderbärke eller Smedjebacken och automatiskt koppla ihop vederbörande med en viss typ av leverans.

Hon känner igen ansikten som "han med trattisarna" eller "Karl-Johan".

Det är en sorts inte alltför alarmerande yrkesåkomma som infinner sig efter några säsonger vid vågen.

Den som har tänkt sig att leva på inkomsterna av Karl-Johan (svampen, alltså) kan börja treva efter storstövlarna nu.

- Omkring 20 augusti börjar Erna och Jorma i Vikmanshyttan - dom som tar hand om svampen som vi får in - köpa in Karl-Johan, berättar hon.

Då väntar anstormningen av karljohaniterna. Det är en särskild sort, har hon noterat. Karl-Johan och kantareller är två skilda grenar, för att tala sportspråk i OS-tider.

- Det är olika kategorier. De som exempelvis plocka kantareller försvinner som leverantörer när det är dags för trattkantareller och trumpetsvamp. Jag vet inte varför.

Givetvis går inte heller den här hanteringen fri från en elit.

- Thailändskorna, till exempel, är fullständigt fenomenala när det gäller att plocka trattkantareller. Jag har aldrig sett dess make. De levererar baljvis, helt perfekt rensade. Jag är verkligen imponerad.

Att plocka trattkantareller och leva på att sälja dem är ingenting som lägger grunden till en tryggad ålderdom.

- I fjol gav vi 15 kronor kilot...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons