Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart klart i Floda

Annons

Planerna på en omarrondering i Dala-Floda berör omkring 500 markägare med ungefär lika många jord- och skogsbruksfastigheter. Antalet samfälligheter uppgår till drygt 130.

I det 12 500 hektar stora området finns i dag 3 900 skiften. I medeltal har varje markägare 22 hektar fördelat på sju skiften, vilket innebär att det genomsnittliga skiftet omfattar 3,2 hektar.

- I dag är skiftena smala och långa. Vår bedömning är att skiftesstrukturen kan förbättras högst avsevärt, säger Marie-Louise Sölscher.

Under så kallade önskemålsdagar har lantmäteriet haft enskilda överläggningar med markägarna, som fått framföra önskemål om var de vill ha sina framtida skiften.

- Samtidigt har vi genomfört en opinionsundersökning, markägarna har fått redovisa sin inställning till planerna på en omarrondering, berättar förrättningslantmätaren och tillägger att formerna för undersökningen är noga reglerade.

- Vi har berättat för nej-kommittén att vi inte kan ta hänsyn till deras namnlistor, utan är tvungna att göra en egen undersökning innan vi tar ställning i tillståndsfrågan. Därför har det varit viktigt att markägarna kommit till önskemålsträffarna och redovisat sin inställning och därför har vi skickat ut påminnelser i tre omgångar, fortsätter Sölscher, som också förlängde önskemålstiden med en vecka.

Hon förklarar att hon förstår och respekterar att en förändring av det här slaget kan vara känslosam för många personer.

- Ändå har överläggningarna gått lugnt tillväga och de allra flesta markägare vi träffat har varit konstruktiva, säger hon.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons