Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan Falun ha samma smarta digitala nycklar som i Gagnef

/
  • Det här dörrlåset öppnads med en mobiltelefon och på utsidan syns inte att personen bakom dörren har hemtjänst berättar Erik Hellmark.  Foto: Kjell Jansson
  • Går att kombinera med en dörröppnare så att även rullstolsburna kan använda det nya låset  Foto: Kjell Jansson
  • Stefan Anderssons företag Athena Nordic utvecklar också andtra produkter för bostadsanpassning, som detta skåp som kan byggas in i befintliga skåpstommar.  Foto: Kjell Jansson
  •  Foto: Kjell Jansson

Annons

Det behövs ett nyckellöst system till äldre som bor i eget boende i Falun, tycker Ulf Stenberg som lämnat ett medborgarförslag om detta med hänvisning till en artikel i Falu Kuriren om att borttappade nycklar var ett minne blott i Gagnef.

- Medborgarflörslaget kom jag på efer att jag suttit och pratat om varför det skulle vara så mycket nycklar i hemtjänsten, tungt ocj man kan tappa bort dem. En nyckel till Kopparstadens låssystem kostar cirka 1000 kronor. Nyckellösa system borde underlätta för personalen, säger Stenberg och det kommer det att göra.

Så blev det i Gagnefs kommun:

- Det stämmer, Phonirosystemet som det kallas fungerar jättebra, säger Aina Gustafsson på Gagnefs kommun. Vi var den femte kommunen och först i Dalarna som införde systemet redan 2007. Sedan dess har hemtjänsten från många svenska kommuner varit här och tittat på hur det fungerar och vi kan visa upp ett mycket tillförlitligt låssystem.

- Vi har 170 lås. Nycklar i hemtjänsten har i alla år varit svåra att hantera. Nu låser vår personal upp låset med mobiltelefonen och inga klagomål eller problem har kommit från personalen. Låset har gått att installera nästan överallt, utom i några gamla dalagårdar med gamla speciella dörrar där vi varit tvungna att behålla nycklarna.

Och kommunen och de som anlitar hemtjänsten har vunnit tid och kvalitet med minskat bilåkande.

- Förr åkte man fram och tillbaka för att hämta nycklar, nu åker vi direkt dit och jobbar. Om någon dement påstår att vi inte varit där så vet vi, alla besök registreras. En säkrare nyckelhantering är jätteviktig. Nattpatrullen som kör i hela kommunen var förr tvungna att åka till en grupplokal och hämta nycklar, nu kan de köra direkt. Hjälpen kommer snabbare. Risken att nycklar kommer bort eller kopieras är borta, säger Aina Gustafsson.

Det är det system man använder i Gagnef som Ulf Stenberg vill att Falun ska testa.

Och det är redan på gång, kommunen genomför just nu en upphandling av 1500 nyckelfria lås.

Det är Phoniro AB, och ett företag i Falun, Athena Nordic AB som tillsammans utvecklat olika tjänster för äldreomsorgen. De båda företagen har sedan årsskiftet slagit ihop all sin utveckling inom området.

- Systemet finns idag i 35 kommuner, berättar Stefan Andersson på Athena Nordic som framhåller att man inte ser från utsidan att det är ett speciellt lås.

- Det är bra att det inte syns utifrån att här bor någon som har hjälpbehov. I vissa kommuner har det hänt att utklädda till hemstjänstpersonal eller polis gjort tillslag mot äldre.

Det digitala låsvredet finns på insidan och monteras på fem-tio minuter.

- Nyckeln är en kod som finns i mobiltelefonen som kommunicerar med en databas och som registrerar och kontrollerar behörigheten. Informationen till låset förs över med blåtandsteknik, förklarar Erik Hellmark på Phoniro så om en telefon kommer på villovägar är det lätt att spärra nyckeln.

- Den stora fördelen är att man slipper den stora nyckelknippan och all den tidsåtgång som är förenad med nyckelhanteringen. Men det går att använda vanlig nyckel om man vill. Systemet kan också kompletteras med fjärrkontroll och automatiska dörröppnare om man är rullstolsburen, berättar Hellmark.

Mer läsning

Annons