Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan cirkeln slutas

Annons

Det var konstnären Gustaf Ankarcrona som ritade Tingshuset i Leksand (1918-2001) och sockenbyggmästaren hette Hallmans Per Karlsson. Platsen blev säte för Nedansiljans domsaga.

Ankarcrona bildade sedan Leksands konstsällskap 1930, och från 1932 till 1952 visade han sina samlingar på tingshusets övervåning. Därefter visades samlingarna i hemslöjdens lokaler och sedan i kulturhuset.

Nu knyts banden igen och det var en hel del folk som tog sig till tingshuset för att ta en titt på nydaningarna innanför stenväggarna.

- Det här kommer att bli en väldigt fin attraktion, gladdes Engberg.

En annan som var smått imponerad av de konstnärliga nymodigheterna i tingshuset var lagman Lars Örbrink som jobbade vid tingsrätten i sju år fram till slutet förra året. Samtidigt kände han en konstig känsla över förändringarna.

- Det här är den näst bästa användningen av huset, sa Örbrink klurigt.

Han tyckte det kändes lite konstigt. I dag fungerar Örbrink som lite av ambulerande domare.

Alltnog. Det mesta verkar klappat och klart att det före detta tingshuset ska bli ett konstcentrum av stora mått där målaren Hilding Linnqvist, skulptören Eric Grate och textilkonstnären Alf Munthes verk får bilda grundstommen till något som kan bli något riktigt bra.

Här kan konstens sötma insupas på mångahanda vis är det tänkt. Skolverksamhet, konst- pedagogik, utbyte med Högskolan Dalarna och konstverkstaden på bottenvåningen blir säkerligen livligt frekventerad.

1 400 verk i samlingarna är inte illa.

Kanske verksamheten är igång redan innevarande år?

- Det här vore verkligen synd om det inte blev verklighet, tyckte kulturchef Kersti Jobs- Björklöf. Här finns chansen till det konstmuseum som Leksand strävat efter under så lång tid.

Kalaset kommer att kosta runt tio miljoner. Lokalerna måste byggas om, hissar installeras och rigorösa säkerhetsanordningar verkställas.

- Alla pengar är välkomna, menade kommunalrådet Bo Pettersson som förmedlade att kommunens insats i projektet blir en heltidstjänst i konstmuseet.

Han var säker på att den nya konstsatsningen kommer att innebära ytterligare en attraktion för Leksand. Vidare ett alldeles utmärkt komplement till kulturhus, skolväsende, hembygdsgårdar, kyrka och inte minst Hildasholm.

- Det blir ytterligare en pusselbit som kommer att dra folk. Om sedan Gästis kör igång med sommaröppet blir det perfekt, avslutade Pettersson.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons