Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart invigs den porlande parken

Annons

Det står inte på förrän Vattenparken i Framtidsdalen är klar för invigning.

Ett parkprojekt i mångmiljon-klassen där allt från konstgjorda sjöar till strandpromenader, fontäner, bryggor och allsköns vacker växtlighet ingår.

- Mycket vackert och fint, är det stående omdömet från allmänheten.

Den officiella invigningen av Vattenparken är planerad till 15 augusti och just nu görs de sista arbetena. Som till exempel utplacering av strandvegetation med inslag av den vackert lilablommande fackelblomman.

- Vi har färdig strandvegetation på rulle som vi lägger ut längs strandkanten och fäster med trästickor, berättar L-O Sandberg, arbetsledare vid Bergplant som har uppdraget att plantera växtligheten i Vattenparken.

- Ett roligt jobb. Många som passerar förbi ger beröm och tycker att parken blir jättefin. Men det finns ju de som tycker att det hela kostat för mycket också, tillägger han.

Positiva är definitivt Bosse Johansson och Diana Albinsson som nästan dagligen tar en promenad genom Vattenparken.

- Jodå, vi har sett hur parken växt fram, och visst blir det vackert, säger de med en mun.

- Visst handlar det ju om en hel del pengar, men samtidigt är ju detta något som alla Borlängebor kan glädjas åt och faktiskt vara stolta över. Det är ju också svårt att sätta en prislapp på det värde som en sådan här park representerar, tillägger Bosse.

Runt om i parken slingrar sig grusade gångvägar och här och var leder vackra träbroar över vattnet som letar sig fram genom parken på olika platser.

Det hela inramas av en frodig växtlighet som utgörs av såväl nyplanteringar som äldre träd och buskage som funnits på platsen i årtionden. Totalt ska 180 träd, 2 800 buskar och 11 200 perenna växter ha planterats.

- Det har blivit en hel del planteringsjobb och tanken är också att vi ska sätta ut informationsskyltar invid de olika växterna och träden, säger L-O Sandberg.

Djurlivet i vattenparken går heller inte av för hackor. Förutom att gräsänder redan annekterat vissa av stränderna finns här också ett rikt fågelliv samt mängder av olika insekter.

- Här finns väldigt mycket fjärilar, säger Anna Pettersson samtidigt som hon försöker fokusera en knallgul citronfjäril med kameralinsen.

Anna studerar till landskapsarkitekt och gör för närvarande praktik vid Borlänge energis stadsmiljöavdelning och dagens uppgift är att föreviga Vattenparken med kameran.

- Det här är ju en helt underbar park, inte minst då den bidrar till att förbättra miljön genom att den kan hantera dagvatten. Vattenparken är helt klart en tillgång som lär locka folk, avslutar hon.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons